Hlavní obsah

Komentář Vladimíra Martince: Střelecké hody nebudou

Vladimír Martinec

Co překvapilo, kdo potěšil a jak se vlastně vyvíjely úvodní zápasy semifinálových sérií mezi Pardubicemi a Třincem na jedné straně a Slavií a Spartou na straně druhé. Přinášíme v dalším komentáři bývalého hokejového reprezentanta a asistenta kouče národního týmu Vladimíra Martince.

Foto: Archiv

Vladimír Martinec

Článek

V každé sérii máme odehráno po dvou utkáních a vyrovnaná skóre potvrzují předpoklady o vyrovnanosti všech aktérů. Musím přiznat, že mě dost překvapil úvod série mezi Pardubicemi a Třincem. Zuřivý nástup, se kterým se domácí do Ocelářů pustili, byl pastvou pro oči, je ale jasné, že zbytek utkání Třinec vypustil a chystal se na další utkání. To se mu také povedlo přesně podle představ a v pondělí se začne na severu Moravy zaslouženě za nerozhodného stavu.

Divák si neužije, ale jde o výsledek

Na druhé utkání na východu Čech jsem byl moc zvědavý, především jsem chtěl vidět, jak se Třinečtí k předešlé porážce postaví. A opět se mi potvrdila teorie, že podobné výsledky uškodí mužstvu méně, než když prohraje třeba jen o jedinou branku. To pak skutečně nahlodá sebevědomí. Navíc i pro radující se celek je vítězství vysokým rozdílem spíš výhrou Pyrrhovou: taková rána tým ukolébá a k neúspěchu pak nemusí být daleko.

Tváři play off odpovídaly spíš úvodní duely mezi Slavií a Spartou. Obě mužstva předváděla přesně to, co je v nadstavbové části typické: snažila se především neudělat chybu a naopak vytěžit z přehmatů soupeře. Úporná obrana a minimum šancí sice příliš nesvědčí oku diváka, ale ve vyřazovacích bojích platí staré známé "účel světí prostředky".

Marek překvapil

Obecně si myslím, že podobný obrázek dostane i pardubicko-třinecká série, kde se hrálo dost otevřeně. Střelecké souboje skutečně nejsou v utkáních, v nichž jde o finále ligy tak časté. Stačí se podívat na průběh play off v evropských soutěžích. Vždyť tam padají maximálně tři branky za zápas.

Jak už jsem říkal minule, se zaujetím sleduji souboj pražských gólmanů. Vychytaná nula na každé straně, to je pro sebevědomí důležité. Myslím ale, že Petr Bříza v brance Sparty měl přece jen o něco míň práce než jeho protějšek v brance Slavie. Především v prvním utkání se před Málka Sparťané dost tlačili a musel dokázat, co umí. V pardubických zápasech bych chtěl vyzdvihnout výkon třineckého Jana Marka, který vyčníval nad vším, co se po ledě Duhové arény pohybovalo. Byl všude, kde se něco dělo, druhé utkání bylo v jeho režii.

Uvidíme, jak se mužstva předvedou na ledě soupeřů. Doufám, že příští pondělí už budeme moci psát o finalistech extraligy.

Reklama