Hlavní obsah

Brücknerovi dorazily všechny hvězdy v pořádku

Karel Felt

Všech jedenadvacet nominovaných fotbalistů se v pondělí hlásilo trenéru Karlu Brücknerovi v hotelu Praha. Před sobotním klíčovým kvalifikačním duelem v Rotterdamu s Nizozemskem jsou všichni hráči zdravotně v pořádku.

Foto: ČTK/Stanislav Peška

Tomáš Rosický přichází na sraz reprezentace.

Článek

"Někteří hráči nastupovali ještě v neděli. Zatížení bylo různé. Samozřejmě doznívají bezprostřední šrámy po utkání, ale nikdo si zatím nestěžoval na žádný vážný problém. Všichni by měli být na utkání k dispozici," konstatoval spokojeně Karel Brückner.

Na srazu se hlásili brankáři: Čech, Blažek a Vaniak, obránci: Jiránek, Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski, Hübschman, záložníci: Nedvěd, Poborský, Rosický, Dostálek, Jarošík, Gedeon, Galásek, Šmicer, útočníci: Baroš, Koller, Lokvenc a Vachoušek.

Přibyl jen Vaniak

Otázku třetího gólmana na dvojzápas, v němž čeká české reprezentanty ještě příští středu v Praze na Letné Rakousko, vyřešil kouč povoláním olomouckého Vaniaka.

"Nemáme zatím silnou dvojku, jako byli v minulé kvalifikaci Srníček s Maierem. Využíváme tedy víc gólmanů. Kinský a Černý po zdravotních problémech momentálně nechytají, takže jsem už před týdnem nominoval sparťana Blažka a nyní olomouckého Vaniaka," řekl Brückner, který do programu pro zpestření zařadil ve středu návštěvu semifinále hokejové extraligy mezi Spartou a Slavií.

Momentálně neuvažuje o tom, že by povolal dalšího hráče. "Samozřejmě se to může změnit, ale pokud budou všichni zdravotně v pořádku, nevidím k tomu důvod. Je s námi i Jarošík, který kvůli kartám nemůže v Nizozemsku nastoupit. Máme výběr více než dvaceti náhradníků, z nichž můžeme kohokoliv povolat podle potřeby," zdůraznil trenér.

Video jen doplňkem

Brückner má jasnou představu o náplni tréninků do čtvrtečního odletu. "Půjde o regenerační, ale také motivační, dynamické a technické. Přibližně do středy by se v tomto směru mělo vše sladit, protože přihlížím k již zmíněnému zatížení hráčů," prozradil.

"Budeme některé věci nacvičovat a jinak pilovat to, co jsme si už zafixovali. Nebudu hovořit o tom, jestli budu něco vymýšlet speciálně na Nizozemce. Budu vycházet z toho, co je vlastní naší hře. Jedna věc je něco nového dostat do tréninku, ale to má smysl tehdy, když to pak uplatníte v utkání. Známe sílu soupeře, jeho herní styl, takže se na ně připravujeme už delší čas," pravil Brückner.

K dispozici má videokazety z několika zápasů Nizozemska, ale nehodlá hráče zahlcovat jejich dlouhosáhlými rozbory. "Slouží to především pro mne, protože poznatky ze hry soupeře zohledním v přípravě na zápas. Hráčům ukáži jen určité charakteristické sekvence, spíš pro oživení a nabuzení atmosféry. Pro ně je jen doplňkem přípravy. O motivaci však nemám v tomto utkání obavu," vysvětlil kouč svůj záměr s videem.

Žádné obavy

Všichni hráči jsou si vědomi síly soupeře, ale žádné přehnané obavy z něho nemají. "Nizozemci hýří velkým sebevědomím. Dokonce staví vítězství v tomto duelu jako otázku života a smrti. Nepřipouštějí si prohru," řekl záložník Ajaxu Tomáš Galásek, s nímž nizozemská televize natáčela před odjezdem do Prahy pořad.

"Řekl jsem, že tipuji remízu 1:1. Tu bych v tuto chvíli bral, ale třeba by se pak podle vývoje zápasu ukázala, že je to málo. Prostě prohrát tam nepojedeme," dodal český reprezentant.

Galásek má o domácím týmu informace z první ruky a včera prozradil, že z naší reprezentace vzbuzují v Nizozemsku největší respekt Nedvěd s Kollerem. "Už dlouho dopředu se v Nizozemsku o tomto utkání píše a tento týden se určitě nebude mluvit o ničem jiném. To, že tak dlouho otáleli s nominací, není nic divného, čekali, jak si povedou jejich hráči v zahraničních ligách," mínil Galásek.

"Určitě mají velikou sílu v útoku, ale my také. Nepočítal jsem, kolik branek dali van Nistelrooij, Makaay, Kluivert a další dohromady. Asi je to víc, než střílejí Francouzi, ale herní styl těchto týmů je opravdu hodně podobný. Honza Koller se však také hodně trefuje a oni stejně víc jak dva v útoku nenastoupí. Určitě je respektujeme, ale nebojíme se. Když budeme hrát to, co je nám vlastní a přináší nám úspěchy, můžeme uspět. Rozhodně nejsme předem poražení," připojil svůj názor Vladimír Šmicer.

Utkání Nizozemsko - Česká republika vysílá ČT2 od 20.15.

Reklama

Související témata: