Hlavní obsah

Čeští hokejisté září po celé Evropě

PRAHA

Čeští hokejisté si zřejmě zahrají finále všech vyspělých evropských lig, v řadě mužstev jim dokonce připadá klíčová úloha, a tak je reálná šance, že se několik z nich ozdobí titulem.

Foto: ČTK/René Miko

Gabriel Špilár z Košic (vlevo) a Branislav Jánoš ze Zvolena v semifinálovém souboji slovenské hokejové extraligy. Přihlíží Petr Kořínek.

Článek

Pro úřadujícího švédského mistra Färjestad je nepostradatelným mužem zadních řad Radek Hamr. Obhájce titulu však ještě čeká na soupeře pro finále, kterým bude Frölunda či Timra, v jejíž obraně pravidelně hraje Robert Jindřich. Rozhodne se dnes.

Marhův Davos míří za obhajobou

Davos je znovu ve finále švýcarské ligy i díky Josefu Marhovi, který pečetil vítězství 3:0 v rozhodujícím sedmém semifinálovém duelu s Bernem. Úřadujícího šampióna nyní čeká série proti Luganu. "Obhájit prvenství je pro nás jasným cílem," tvrdí český útočník, který v play-off dal už 4 góly a na dalších 5 nahrál.

Ve Finsku teprve v úterý rozehráli semifinále a naši hráči zařídili Hämennlině vítězný vstup do série s Tapparou Tampere. Jaroslav Balaštík vstřelil rozhodující gól v sedmé minutě prodloužení po spolupráci s Tomášem Kucharčíkem, spolu s nimi obléká vítěze základní části obránce Vladimír Sičák. V obraně Tappary nastupuje Jiří Marušák, takže i v této zemi je už nyní jisté české zastoupení v boji o titul. Navíc v druhé semifinálové dvojici figuruje Oulu v sestavě s Petrem Tenkrátem, které však první zápas na ledě Jokeritu Helsinky prohrálo.

Útočník Vůjtek proti české kolonii

Ve čtvrtek začínající semifinále ruské ligy se hraje znovu jen na tři vítězství. Na střídačce obhájce titulu z Jaroslavli stojí Vladimír Vůjtek st., pod ním hraje v obraně Jaroslavli Radim Tesařík a v útoku Jan Peterek. Za soupeře jim bude Togliatti. V útoku Čerepovce nastupuje Vladimír Vůjtek ml., jehož tým se představí v Omsku, kde trenérské duo Ivan Hlinka, Radim Rulík vede hned čtveřici krajanů.

V klíčovém zápase neuvěřitelně napínavé série s Dynamem Moskva ale nehrál Martin Procházka, naopak v obraně nastoupil Jiří Šlégr a v jedné řadě spolu dva nejproduktivnější hráči klubu v play-off Pavel Patera (14) s Tomášem Vlasákem (13). "Dokázali jsme přes dvě úvodní domácí porážky odvrátit vyřazení. Takový obrat se tu dosud nikomu nepovedl, mužstvo se semklo a předvedlo ohromnou vnitřní sílu. Soupeře jsme zničili poctivou defenzívou," radoval se trenér Rulík.

August září v útoku Krefeldu

Ze semifinalistů slovenské ligy nemají v kádru českého hokejistu pouze Košice, které dělí poslední krok od vyřazení Zvolenu, jehož dres mj. oblékají obránci Roman Čech, Vítězslav Škuta, Pavel Kowalczyk a útočník Petr Kořínek. Jisté české zastoupení ve finále vzejde z dvojice Slovan-Trenčín, neboť za bratislavské mužstvo nastupují hned čtyři beci z ČR Petr Pavlas, Michal Šafařík, Daniel Seman a Miroslav Javín, v sestavě Dukly zase působí Jiří Heš, David Galvas a Václav Král.

Reprízu loňského německého finále nabízí už o kolo dřív série mezi Kolínem nad Rýnem a Mannheimem. Druhou semifinálovou dvojici tvoří vítěz základní části Eisbären Berlín a Krefeld, v jehož útoku září Patrik Augusta. Syn bývalého trenéra reprezentace je posledním českým hráčem ve hře o německý titul a zároveň mu patří druhá příčka v kanadském bodování play-off, když ve čtvrtfinále dosáhl dvou gólů a sedmi asistencí.

Články o počínání českých hokejistů v závěrečných bojích evropských soutěží vám budeme ode dneška pravidelně nabízet.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články