Hlavní obsah

Hlinka prodloužil smlouvu v Omsku

MOSKVA/OMSK

Trenér Ivan Hlinka nedovedl hokejisty Avangardu Omsk k vysněnému titulu mistra ruské ligy, po prohře s Čerepovcem čeká klub boj o třetí místo. Podle Hlinky je přesto atmosféra v klubu normální, ačkoli výsledky nedopadly tak, jak si to představovalo vedení i sám hlavní trenér.

Foto: Archiv

Trenér Avangardu Omsk Ivan Hlinka.

Článek

"Měl bych tady zůstat ještě další rok. Smlouvu jsem už podepsal," oznámil Hlinka. "Panuje tady trochu zklamání. Byli jsme jen krůček od finále. Teď se musíme soustředit na boj o třetí místo," dodal.

Ačkoli se v ruském tisku objevily spekulace, že Hlinka by mohl odstoupit z funkce, kouč u týmu zůstává a spolu s ním by měl i nadále v Rusku působit Radim Rulík a útočníci Pavel Patera a Tomáš Vlasák. I oni již smlouvy s klubem podepsali.

"Přístup vedení ke mně se nezměnil. V lize jsme skončili druzí a vypadli jsme až v semifinále. Myslím, že ta sezóna zase tak špatná nebyla, hráli jsme solidní hokej," řekl Hlinka.

Gubernátorovy volební představy se rozplynuly

Omskou oblast čekají brzy volby gubernátora a Hlinka netuší, zda to může ovlivnit chod klubu. Podle některých zpráv ruského tisku by se financování klubu mohlo po letošním neúspěchu omezit. Gubernátor Leonid Poležajev byl velkým příznivcem Avangardu a českým trenérům dokonce poskytl svou rezidenci v Omsku.

Těšil se prý, že pro nadcházející volby bude moci využívat reklamní plakáty s mistrovským pohárem v rukou a v objetí hokejistů, kteří jsou v oblasti velmi oblíbení. Vzhledem k tomu, že se mu tento sen nesplní, není prý vyloučeno, že rozpočet klubu bude příští rok slabší.

"Je pravděpodobné, že někteří sponzoři odmítnou podporovat tým," uvedl list Izvěstija v článku s nadpisem Konec klubu milionářů. Upozornil, že Hlinka bude muset patrně nabrat nové hráče. Trenér se v této souvislosti vyjádřil, že do záležitostí kolem financování klubu vůbec nevidí.

Patera prodloužil o další dva roky

Ani Pavel Patera nepozoroval výraznou změnu v atmosféře v klubu po semifinálovém neúspěchu. Sám z rozhodující porážky v pátém zápase už vůbec vědu nedělal. "Moc zápasů jsme vyhráli a moc jsme jich prohráli. Život jde dál," řekl. "Ten tlak tady je vždycky, ale berou to tu rozumně. A rozhodně to neovlivní moje plány. Podepsal jsem na dva roky," potvrdil.

Angažmá v Omsku mu prý zcela vyhovuje a rozhodně proto ani neuvažoval o přestupu do jiného klubu. "Mně se tady líbí a rodina zůstane se mnou," prozradil.

Zatímco české trenéry a hráče semifinálový neúspěch podle všeho zásadně nezasáhne, prezident omského klubu Anatolij Bardin je na tom prý podstatně hůř. Loni ještě o funkci nepřišel, ale po čtvrtém místě se pod ním židle náramně třásla.

"Nyní bude muset udělat něco neskutečného, aby se udržel na svém místě. Průšvihy v kádrové politice, které jsou hlavní příčinou neúspěchu klubu, mu nesmí být odpuštěny," napsal list Izvěstija.

Reklama

Související témata: