Hlavní obsah

Play-off není pro slečinky, vzkazuje Růžička do Pardubic

PRAHA

Před vyprodanou Duhovou arénou začne v sobotu v 17 hodin finálová série extraligy mezi domácími hokejisty Pardubic a pražskou Slavii. Titul přinesou až čtyři vítězství, ale oba celky sní o úspěšném vstupu, který může navodit správnou mistrovskou pohodu.

Článek

Východočeši rozebrali hru pražského celku na videu a spoléhají na podporu publika i ofenzivní sílu všech čtyř útoků, "Moc důležité bude začít soustředěně a bez chyb. Samozřejmě bych byl rád, kdybychom vyhráli doma nejen klíčový zápas v sobotu, ale i nedělní druhý finálový díl," uvažuje pardubický kouč Miloš Říha.

Venku ještě neprohráli

Slávisté sází na skvělou obranu, jejíž zásluhou na cizím ledě v letošním play-off venku ještě neprohrál. "Z mužstva cítím odhodlání dojít až na vrchol a naší velkou zbraní je Málek v brance. Minimálně v jednom z víkendových utkání musíme v Pardubicích uspět, předpokladem je takticky ukázněný výkon," tvrdí trenér Vladimír Růžička.

Mírná nervozita je znát na obou stranách. "Spadne to z nás ale s úvodním vhazováním," říká domácí kapitán Otakar Janecký a fantóm v brance hostí Roman Málek přizvukuje: "Nebylo by dobré jít do toho úplně klidně, ale v křeči určitě hrát nebudeme."

Stav marodů se lepší

Zatímco Slavii chybí klíčový muž zadních řad Kučera, který je po operaci kolena, zdravotní potíže pardubických obránců ustupují. Lehce trénovat zkouší Zábranský, laborující se zánětem kotníku, a včera nazul brusle i Michal Sýkora, jenž má poraněné kolenní vazy a postiženou oblast zpevňuje čtyřbodovou ortézou.

"Zábranský by se v utkání možná mohl objevit, na led ho žene touha hrát už páté extraligové finále v řadě. U Sýkory to na hraní není, zkusil se jen sklouznout po ledě. Nejdůležitější je, že se každým dnem cítí lépe," informuje Říhův asistent Jiří Seidl. "Bude záležet na tom, jak koleno snese zátěž. Ten pocit, když se člověk jen dívá, jak se tým chystá na vrchol sezóny, je strašný. Teď jde o všechno a já nemohu hrát," žehrá na osud M. Sýkora.

Sázka na brankáře

Pražský celek dosáhl už postupem do finále extraligy historického úspěchu, ale věří si i v boji o zlato. "Role favorita patří soupeři, vždyť v základní části dominoval. Pokud bude ale Málek chytat ve finále stejně jako dosud, tak máme velkou šanci. Útočná kvalita je srovnatelná, naším trumfem může být zodpovědná defenzíva podpořená skvělým Málkem a herní kázeň celého mužstva," soudí Růžička.

V Pardubicích čeká hodně bouřlivá atmosféra. "Hráči by se s tím ale měli umět vyrovnat. Když se nám podaří venku urvat alespoň jednu výhru, vezmu to jako úspěšný vklad do celé finálové série," prohlašuje Růžička, podle nějž musí Pardubice počítat i s tvrdostí a agresivitou slávistů: "Play-off není pro slečinky. Záleží také na rozhodčích, jakou hru povolí." Hosté přijedou do Pardubic až dnes po obědě a noc mezi zápasy stráví v tamním hotelu Labe.

Domácí nasadili špióna

Ani domácí hráči nepůjdou po prvním utkání do vlastních postelí, v plánu je soustředění v hotelu Štika. Pardubičtí čekali na finále dlouhých devět let, proto neponechali nic náhodě a jejich špión Vladimír Martinec se dokonce tajně objevil na tréninku Slavie v Edenu. "Všechny poznatky jsem sdělil trenéru Říhovi, i když soupeři se znají dost dobře a těžko se mohou něčím překvapit," soudí bývalý asistent reprezentačního kouče.

"Při vyrovnanosti obou týmů o úspěchu či zklamání rozhodují maličkosti," upozorňuje Seidl, jenž byl u dvou pardubických prvenství v letech 1987 a 1989. Říha se pak radoval z triumfu jako hráč Vítkovic v roce 1981 a loni dovedl ze střídačky k titulu bratislavský Slovan. "Samozřejmě, že bychom hráčům přáli prožít to samé. Jen Lubina s Janeckým pamatují ligové vítězství Pardubic před čtrnácti lety," shodla se trenérská dvojice Pardubic.

Na východě Čech mají v paměti loňskou čtvrtfinálovou sérii prošpikovanou řadou verbálních útoků i ostrých zákroků z obou stran, kterou nervově lépe zvládla Slavia a Pardubičtí si vysloužili nelichotivou nálepku věčně si stěžujícího mužstva, které se neumí vyrovnat s porážkami. "Musíme se z toho poučit, protože atmosféra může být znovu hektická. Nepouštět se do hádek a šarvátek a soustředit se jen na hokej. V tom je naše síla a šance na úspěch," říká pardubický asistent. "Už z minulé sezóny víme, jak na ně," usmívá se Růžička.

Reklama

Související témata: