Hlavní obsah

Slončík se už maďarštiny nebojí

OSTRAVA

Představa komunikace v maďarském jazyce asi v normálním smrtelníkovi vzbuzuje hrůzu. Jenže cesty osudu jsou někdy nevyzpytatelné a záložníka Radka Slončíka fotbalový život zavál právě do Budapešti. Momentálně si vydobil pozici vůdce v Ujpešti a už se nebojí ani maďarské mluvy.

Foto: archiv

Radek Slončík v dresu Sparty.

Článek

"Určitě nemluvím jako rodilý Maďar, ale fotbalové pojmy zvládám a jsem schopen se o sebe postarat i mimo stadión," usmál se bývalý hráč Baníku, který využil krátké velikonoční přestávky k návštěvě domova. Viděl porážku Ostravy s Libercem a rázně popřel, že by výsledky Baníku přestal sledovat: "Mám v Budapešti zapojenou českou televizi, takže přehled o dění doma neztrácím."

Maďarský herní systém nepostrádá atraktivitu

Na své angažmá si nemůže stěžovat. Ujpešť se drží na třetí příčce elitní soutěže, která se po Vánocích rozdělila na dvě poloviny - první šestka bojuje o titul, zbylé týmy hrají jen o záchranu. "Není to špatný systém, hodně atraktivní pro diváky. Hrajeme víc kvalitnějších zápasů," řekl Slončík, který by se rád znovu s týmem probojoval do Poháru UEFA. "Je to i cíl vedení klubu, které mělo na přelomu roku finanční potíže, ale ustálo je," uvedl.

V Ujpešti se po odchodu Kozla do Bohemians ztenčila česká kolonie legionářů na duo Slončík, Tchuř. Exostravský záložník si pochvaluje, že není v mužstvu sám. "To by bylo nepříjemné. I v Maďarsku platí, že ve dvou se to lépe táhne, a pokud by to bylo jen trochu možné, rád bych dodržel v Ujpešti platný kontrakt. Smlouvu mám ještě na příští sezónu," dodal Slončík, který je šťastný, že se mu v Maďarsku zatím vyhýbají jakákoliv zranění.

Na odchod ze Sparty už nemyslí

Dávno už se netrápí tím, jak jej trenér Hřebík vypoklonkoval ze Sparty. Teď žije klidně v rodinném domku v Budapešti a trápí ho snad jenom skutečnost, že se bude muset v létě vrátit domů jeho dcera. "Nastupuje do školy a půjde určitě do české," absolutně Slončík vyloučil variantu, že by zapsal svou ratolest do maďarské školy.

Přišel na chuť i tamnímu fotbalu, i když hrdý národ na velký úspěch čeká už dlouho. "Asi je to tím, že si pořád Maďaři myslí, jak jsou skvělí. Mají šikovné hráče, jenže scházejí jim trenéři na úrovni a ani s přístupem k fotbalu to není nejrůžovější. Třeba během mé éry se v Ujpešti vystřídali tři kouči, chvíli nás vedl i bývalý brankář reprezentace Laco Molnár, ale vždycky si hráči mohli dovolit víc, než je obvyklé u nás," uzavřel Slončík.

Reklama

Související témata: