Hlavní obsah

Koller: Cítíme respekt, ale nebudeme se bát

Útočná věž české fotbalové reprezentace Jan Koller upozorňuje před druhým kvalifikačním utkáním o mistrovství Evropy na sílu slovenských útočníků, ale zápas nijak vyjímečně neprožívá. Zároveň však tuší, že Slováci se na výhru proti Kypru v zahajovacím utkání kvalifikace tolik nenadřeli, jako čeští borci v zápase s nebezpečným Walesem.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Koller na tréninku reprezentace.

Článek

Zápas s Walesem stál hodně sil. Stihnete do středy vyhnat únavu?

Zápas jsem cítil hlavně v neděli, to jsem měl opravdu těžké nohy. V pondělí už to bylo výrazně lepší. Ve středu budeme určitě v pohodě. Slováci se proti Kypru asi tolik nenalítali.

Berete šest gólů Slováků do sítě Kypru jako varování před středečním vzájemným zápasem v Bratislavě?

Musíme tam jet s respektem. Ten k nim cítíme, ale rozhodně se nebudeme bát. V žádném případě nebudeme odevzdaní. Slováci jsou rok od roku lepší a doma si na nás věří. Určitě to bude hodně vyhecovaný zápas, jako bývají derby. Osobně ale tenhle duel beru jako každé jiné kvalifikační utkání. Nijak mimořádně to neprožívám.

Znáte některé hráče slovenské reprezentace?

Z bundesligy především útočné duo Norimberku Mintála s Vittekem. Ten první dal Kypru dva góly, druhý laboruje se zraněním, ale podle informací, které máme, není vyloučeno, že proti nám bude k dispozici. Oba jsou velmi dobří v ofenzívě, například Mintál byl v předminulé sezóně nejlepším střelcem bundesligy, což svědčí o jeho kvalitách. I jeho však trápila zranění. Formu teď mají oba. Na ty si určitě musíme dát pozor, a také na Šeba.

Vy jste v posledním zápase se Slovenskem před čtyřmi roky v Olomouci dal dva góly a Tomáš Rosický také...

Ten zápas si pamatuji, ale nelze z něj dělat žádné závěry. Byla to příprava a obě mužstva se také změnila. Jak už jsem řekl, Slováci se stále lepší, jsou silnější a sebevědomější. Ve středu to bude úplně jiné utkání.

Znáte některé ze slovenským obránců?

Blíž ne. Mám nějaké informace od kluků, kteří s nimi hrají v klubech a viděl jsem je na videu. Defenzíva Slováků se hodně zkvalitnila. Nebude to jednoduché.

Tomáš Rosický říkal, že odchodem Poborského a Nedvěda odešla ze středové řady velká ofenzívní síla. Pociťujete to na hrotu?

Má pravdu, ale proti Walesu to nebylo až tak citelné. Zabrali jsme ohromně jako mužstvo a na tom musíme dál stavět. S Tomášem jsme sehraní, takže naše spolupráce pokračuje dál. V sobotu potvrdil, že je tím pravým kapitánem a tahounem mužstva.

Myslíte, že budete vpředu sám nebo s Markem Kuličem?

To je otázka pro trenéra, já jsem připravený a zvyklý na obě varianty. Samozřejmě ve dvou to mám jednodušší. Když jsem vpředu sám, záleží na podpoře středové řady.

Jak se vám vůbec hraje s Markem Kuličem a případně i Davidem Lafatou?

Především musím říct, že to jsou oba perfektní kluci a výborní fotbalisté. Proti Walesu odehráli skvělý zápas. Marek byl hodně aktivní, hraje podobně jako Milan Baroš. David utkání při svojí premiéře rozhodl. Dokázali nahradit kluky, kteří tu nejsou.

Atmosféra v Bratislavě bude zřejmě hodně ostrá, nemáte z ní obavy?

Z atmosféry jako takové ne, ta k fotbalu patří a dokáže nás i vyhecovat. Věřím, že i přes prestižní náboj tohoto utkání, nedojde k žádným excesům a rozhodne se opravdu jen na hřišti. Vždyť se Slováky k sobě máme lidsky hodně blízko.

Unesou bouřlivou atmosféru i nováčci?

Určitě a my zkušenější jim pomůžeme.

Mohl by u slovenských hráčů zafungovat hokejový efekt, kdy jejich hráči bývají přemotivovaní a duely s Českem prohrávají?

Tohle bych nesrovnával. Fotbalisti se nepotkávají tak často. I když se asi jedná o národní mentalitu, myslím si, že tohle si pohlídají. Ve fotbale je to jiné.

Reklama