Hlavní obsah

S fotbalovými trpaslíky mívá česká reprezentace potíže

PRAHA

Fotbaloví trpaslíci. Pojem, který zejména trenéři neradi slyší. Jedná se o týmy, jejichž zdolání by nemělo favoritům dělat problémy. "Dnes už neexistují, ale můžeme mluvit o soupeřích, které bychom měli porazit. K nim patří i San Marino," odmítl kouč české reprezentace Karel Brückner nazvat sobotního kvalifikačního soupeře trpaslíkem.

Článek

Jak si tedy vymezit pojem fotbalový trpaslík? Lze za ně považovat týmy z velmi malých zemí, které mnohdy nemají ani vlastní ligové soutěže, a pokud ano, pak na nízké úrovni kvality. Také reprezentační celky těchto států bývají v kvalifikacích převážně do počtu, protože se jako členský svaz FIFA nebo UEFA do soutěže přihlásily.

"Nad tím by se měli odpovědní činovníci zamyslet, co tyto týmy fotbalu přinášejí. Vždyť těmi debakly škodí především sami sobě. Copak to je k něčemu dobré jen bránit a doufat v milosrdnou prohru. Kdyby hráli se sobě rovnými, víc by je to bavilo," narazil Karel Brückner na nedávný kvalifikační výprask San Marina doma od Německa v poměru 0:13.

"Řešením by možná byla nějaká předkvalifikace. Když už takové týmy máme ve skupině, musíme to respektovat a v žádném případě je nesmíme podcenit," dodal varovně Brückner, ale bez toho, že by na San Marino vymýšlel nějakou speciální taktiku. Spíš to bude zápas, v němž využije hráče z širšího kádru, který povolal, a možná si i něco vyzkouší.

"Pochybuji, že by v tomhle směru UEFA něco udělala. Chce i tyto týmy zapojit do dění, protože jsou jejími členy. Navíc pro ně je kolikrát výdělek ze zápasu s atraktivním týmem jediným větším zdrojem příjmů. Pro soupeře je to sice akce ztrátová, ale v tom je ta solidarita velkých s malými, jak ji vidí UEFA," zdůraznil zkušený fotbalový diplomat Jaroslav Dudl.

Celky z druhé stovky

V žebříčku FIFA je zařazeno 205 reprezentačních celků. S přimhouřením obou očí řekněme, že hranicí pro určení fotbalového trpaslíka bude 100. příčka, lze tedy mezi ně zařadit týmy ze druhé stovky. Když vyloučíme mimoevropské trpaslíky, s nimiž se česká reprezentace prakticky nemůže potkat, pak nám těch evropských zbude osm a z nich dva má česká reprezentace ve své kvalifikační skupině pro ME 2008.

Se San Marinem se dosud nikdy český ani československý tým neutkal. Zato na Kypr má hodně nepříjemné vzpomínky. V roce 1983 na tomto středomořském ostrově tehdy československá reprezentace remizovala 1:1 v kvalifikaci na ME 1984, kam pak nejela. O deset let později jedno z posledních společných vystoupení československého fotbalu na Kypru skončilo stejným výsledkem. Bodová ztráta se významně podepsala na tom, že Češi a Slováci chyběli na MS 1994 v USA. Přitom u nás dosud nedali Kypřané ani gól.

Snad ještě hrůznější vzpomínky má náš fotbal na zápasy s Maltou na jejím hlinitopísčitém, trávy prostém fotbalovém chrámu Ta Qali v La Vallettě. Tři bezbrankové remízy hovoří za mnohé. V roce 1985 stála Československo postup na MS 1986 do Mexika. V roce 1994 otřásla sebevědomím mužstva v kvalifikaci na později úspěšné ME 1996. Tehdy byl na Maltě vyloučen Jiří Novotný a v podstatě se připravil o šampionát. V roce 2000 to byl začátek konce cesty na MS 2002. Tentokrát viděl na Ta Qali červenou Tomáš Řepka. V domácích zápasech pak nebyl kolikrát problém dát Malťanům šest branek, svůj jediný hattrick v reprezentaci si proti nim vystřílel Horst Siegl.

Čtyři horory a kanonády

A ještě připomeňme čtyři hororové zápasy už samostatné české reprezentace s trpaslíky a trochu lepšími Islandem a Slovinskem. V roce 1995 se tehdy Uhrinův výběr postaral o přepsání historie lucemburského fotbalu, když v kvalifikaci na ME 1996 prohrál v Lucemburku 0:1 (a to s Lucemburskem v roce 1949 ještě remizovala československá reprezentace doma v přátelském utkání 2:2).

Psal se rok 1998 a český tým vstupoval na Faerských ostrovech do kvalifikace o postup na ME 2000. Mlha se tehdy dala krájet, nebylo vidět z velkého vápna na půlku hřiště, ale hrálo se. Když už to vypadalo na bezbrankovou blamáž, po údajném nevrácení míče domácím, vstřelil jediný gól utkání Vladimír Šmicer. Nutno dodat, že srdnatí velrybáři Čechům ještě nikdy gól nedali.

V srpnu roku 2000 jsme hostili v Ostravě v přípravném utkání 78. tým žebříčku FIFA Slovinsko a prohráli 0:1. V roce 2001 v kvalifikaci na MS prohráli Češi na Islandu 1:3 (aktuálně 87. tým žebříčku FIFA) a ještě přišli o vyloučeného Jana Kollera. To byl poslední výbuch se slabým týmem. Zatím, ale doufejme, že na dlouho.

A abychom nekončili pesimisticky, tak 4. června 2005 v kvalifikaci na M v Německu nastřílel český tým v Liberci osm branek Andoře. O čtyři dny později dostala Makedonie v Teplicích ve stejné kvalifikaci šest branek, přičemž čtyřikrát se trefil Koller. A pak že to s trpaslíky a vzrostlými trpaslíky nejde...

Reklama