Hlavní obsah

Hráči: Týmy jako San Marino musíme porážet

PRAHA

Velká ostuda místo očekávaného vylepšení skóre - i tak už v minulosti několikrát dopadly zápasy české reprezentace s týmy, které jsou označovány za fotbalové trpaslíky. Největším propadákem byla prohra v Lucembursku před 11 lety, naopak loňské dvojutkání proti Andoře zvládli svěřenci trenéra Karla Brücknera bez problémů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Čeští fotbalisé Tomáš Galásek, Tomáš Ujfaluši, Marek Jankulovski a Zdeněk Grygera se radují po vítězné baráži s Norskem.

Článek

TOMÁŠ ROSICKÝ: "Tyhle zápasy bývají zrádné. Jsou také o prvním gólu. Čím dřív ho dáte, tím lépe. My prostě nesmíme takového soupeře podcenit. Jestli mají tyto zápasy smysl, není na posouzení nás hráčů. My jsme tu od toho, abychom je zvládli co nejlépe a bodovali."

JAN POLÁK: "Není dobré ani o tom papírově nejslabším týmu říkat, že je trpaslík, a podcenit ho. Respekt si zaslouží každý soupeř a každé utkání začíná 0:0. Podcenění nebo nekoncentrace bývají hlavní příčinou senzačních výsledků. Vždycky je třeba soustředit se na vlastní výkon."

MILAN BAROŠ: "Těžko říct, jestli trpaslíci ještě existují, protože zápasy proti papírově slabším týmům bývají hodně těžké. San Marino nesmíme podcenit a nesmíme podlehnout spekulacím, kolik jim dáme gólů. Podstatné jsou tři body. Je jedno, jestli za jeden, nebo deset gólů."

TOMÁŠ UJFALUŠI: "Trpaslíci zůstanou trpaslíky, ale vždycky čas od času šokují nějakého favorita a postarají se o překvapení. Tohle si rozhodně nesmíme dovolit, protože takové ztráty se těžko dohánějí. Musíme zápas se San Marinem už v přípravě brát tak, jako bychom hráli proti Irům, Slovákům nebo Walesu."

JAN KOLLER: "Trpaslíci existují a musíme hrát zápasy i s nimi. Nemůžeme podcenit nikoho. Zejména tohle utkání je třeba zvládnout nejen herně, ale i výsledkově. S takovým soupeřem je to otázka první branky, pak už to většinou jde."

PETR ČECH: "Zápasy s takzvanými trpaslíky jsou zrádné a hlavně nepříjemné. Oni bojují jako o život, dokud nedostanou gól, ale zlomí je třeba až ten třetí. Pak už nemají o co hrát. Z pohledu brankáře je to nepříjemné v tom, že vystřelí třeba jen jednou. Těžko se udržuje koncentrace."

PAVEL KUKA: "Fotbaloví trpaslíci existují. Tyhle týmy nemají postupové ambice, ale potrápí každého, kdo proti nim nenastoupí s pokorou nebo momentálně ve formě. Tihle soupeři umějí běhat, bojují, nemají co ztratit. Chtějí se vytáhnout. V kvalifikacích dovedou vzít body, jejichž ztrátu třeba už nedoženete. Tyhle zápasy se musejí vyhrávat."

Reklama

Související témata: