Hlavní obsah

Petr Čech: Inkasovaný gól bych si asi vyžral

Byla to pro něj jedna z nejsnadněji vychytaných nul v české reprezentaci. Brankář národního týmu Petr Čech měl v sobotním zápase kvalifikace na ME 2008 proti San Marinu poměrně jednoduchou práci. Po utkání v rozhovoru pro deník Právo přiznal, že mu byla v brance pěkná zima a spoluhráčům občas záviděl, že si mohli zaběhat.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čech při tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Byla vám v brance velká zima?

Hrozná. Zmokl jsem, pak začal foukat vítr a snažil jsem se aspoň trochu vybíhat, abych se zahřál. Hlavně mě ale zahřály ty góly, co kluci dali. Docela jsem klukům v poli záviděl, že si mohou zaběhat.

Čekalo se, že si nesáhnete na míč, ale jeden důležitý zákrok jste předvést musel...

Od toho jsem tam. Kdybych dostal gól, asi by to tomu večeru nasadilo korunu a pěkně bych si to vyžral... Nechtěl jsem, aby se opakovala, situace ze zápasu s Andorrou, kdy mi jeden gól dali. Nakonec to dopadlo dobře a všichni můžeme být spokojeni.

Byl soupeř ještě slabší, než jste předpokládali?

Podle mě byli na stejné úrovni jako Andorra. Hráči San Marina mě v jistém směru příjemně překvapili. Když se dostali k náznaku nějaké akce, snažili se to dohrávat. Nestáli jen na vápně a neodkopávali míče.

Kdyby v závěru došlo na penaltu, šel byste ji kopnout?

Určitě ne. I třeba kvůli respektu k soupeři. Není příjemné, když dostanou tolik gólů a ještě aby jim jeden dal brankář. Když s nimi hráli Němci, za stavu 12:0 mohl jít kopat penaltu Lehmann, ale nakonec si to taky rozmyslel. Podle mě ze stejného důvodu.

Brankář San Marina se na vás po závěrečném hvizdu doslova sápal. O váš dres určitě moc stál...

No jo, měl radost. Popřál jsem mu hodně štěstí.

Vzhlížíte už k zápasu v Irsku?

Bylo by fajn tu letošní část kvalifikace zakončit výhrou a být zas o krok blíž postupu. Oni určitě budou chtít odčinit výpadek na Kypru, bude to boj.

Těšíte se na souboj s vaším bývalým spoluhráčem z Chelsea Duffem?

Před zápasem si určitě napíšeme, číslo na něj mám. Blahopřál jsem mu, hned jak dal první gól za Newcastle. Je to výborný kluk a hlavně skvělý fotbalista. Má nebezpečnou střelu, je hrozně rychlý. Uvidíme, pro koho bude nakonec větší výhoda, že se oba dobře známe.

Reklama

Související témata: