Hlavní obsah

Čech touží v Irsku vylepšit nepříznivou bilanci

Vyhrát a dát zapomenout na předchozí dvě porážky v Irsku si před středečním utkání evropské kvalifikace přeje brankářská jednička české fotbalové reprezentace Petr Čech. Při minulém neúspěchu v Dublinu odchytal první poločas a udržel čisté konto, jeho kolega Martin Vaniak však po přestávce dvakrát inkasoval a hosté podlehli 1:2. Čechům se nevedlo ani v předešlém vzájemném přípravném duelu v roce 2000, kdy prohráli 2:3.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čech při tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Irové v sobotu senzačně podlehli 2:5 na Kypru, což svádí k domněnce, že by pro český tým měli být lehkým soustem, ale Čech to vidí jinak. "To, že dostali takovou facku, je pro nás horší. Sami se nechali slyšet, že tak špatně v obraně ještě nezahráli," řekl dnes novinářům gólman Chelsea.

I na základě teoretické přípravy mužstva míní, že podobný výpadek svěřenci trenéra Steva Stauntona nezopakují. "Viděli jsme video z loňského zápasu ve Francii a jejich zářijovou kvalifikační prohru 0:1 v Německu. Tam velmi dobře bránili a prohráli nešťastně po tečovaném přímém kopu. Myslím, že budou bránit a to co předvedli v obraně na Kypru, se určitě opakovat nebude," uvedl Čech.

Doufá, že české mužstvo podá zodpovědný výkon jako v září při výhře 3:0 na Slovensku. "V Dublinu bude bouřlivá atmosféra, oni jezdí na doraz celý zápas. Diváci je ženou dopředu. To je jejich hlavní přednost," řekl Čech. I když Irové nemají v poslední době nejlepší výsledky, jména jako Duff, Keane, Finnan či Kilbane svědčí o jejich síle. "I ostatní hrají většinou v anglické lize," podotkl brankář.

Irové dvakrát za sebou herně nepropadnou

Velkou ztrátou pro soupeře je absence gólmana Shaye Givena z Newcastlu. "Možná, že to zanechalo na týmu stopy v podobě brankového přídělu na Kypru. Propadli však v celé defenzivě, dělali zbytečné chyby a dostávali góly. Je to ale zkušený celek, dvakrát po sobe nevyhoří," míní český gólman.

Podle něj v ostrovní týmy v poslední době doplácejí na to, že odehrají celé zápasy s maximálním nasazením. "Hrají pořád nahoru - dolů a to se jim vymstívá, góly dostávají z brejků. Proto se asi budeme snažit využít každou šanci k protiútoku. Máme Baroše, doplnit jej mohou další - Polák, Rosický," řekl Čech.

Vedle jeho bývalého kolegy z Chelsea Duffa si prý bude muset se svými spoluhráči dát velký pozor i na Keana. "Když se dostane do šance, tak ji umí zakončit. Navíc nikdy nic nevzdává, i ze situace, která nevypadá nijak nadějně, dokáže soupeři zatopit," prohlásil Čech, který znám z irského výběru nejlépe Duffa. "Je strašně rychlý s míčem, umí přejít soupeře a vystřelit oběma nohama. Patří k nejnebezpečnějším hráčům, navíc v reprezentaci jej trenér nesvazuje úkoly v obraně, má více volnosti vepředu. Proto nám asi z levé strany bude hrozit největší nebezpečí."

Reklama

Související témata: