Hlavní obsah

Brückner: Prohra Iry určitě ještě zmobilizuje

PRAHA

V jaké sestavě nastoupit proti Irsku? Koho dát na pravý okraj středové řady? Nechat na místě stopera Grygeru a hrát vpředu jen s Kollerem, nebo i s Barošem? Tyto otázky si nejvíce klade trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner před středečním utkáním v Dublinu.

Foto: čtk

Trenér Karel Brückner na tréninku české fotbalové reprezentace

Článek

"Prohra Irů na Kypru pro nás před vzájemným zápasem nic neznamená. Vzhledem k předchozím utkáním a výsledkům to nemá na naši přípravu vliv. Počítáme s tím, že nás čeká velmi těžký zápas. Možná o to těžší, že na Kypru Irové prohráli. Tato nečekaná porážka je určitě ještě víc zmobilizuje. Kypřané, to jsou ti takzvaní ,trpaslíci‘, jenže já tohle označení nerad slyším. Jsou to sice týmy z kategorie těch slabších, ale jednou za čas udělají výsledek. Nesmíte tam být zrovna vy, když se jim to podaří," odmítl Karel Brückner, že by sebeméně podceňoval středečního soupeře, i když prohrál s kyperským celkem 2:5.

"Na našich trénincích se nic nemění. V neděli část mužstva regenerovala a druhá měla zátěžový trénink. V pondělí jsme v tom pokračovali. Na uzavřeném tréninku jsme si naznačili nějaké taktické věci a podívali jsme se na sekvence ze zápasů Irů. V úterý nás čeká cesta a už jen předzápasový trénink. Není čas na nic dalšího," nastínil kouč náplň posledních hodin před zápasem.

O Irech má dostatek informací. "Naposledy jsme tam v přípravě prohráli. Irové mají velice kompaktní, zkušený tým. Většina hráčů má na kontě přes třicet reprezentačních startů. Hrají také v Premier League. Trenér Jirkal je viděl na Kypru, přivezl i videokazetu. Ty máme ale i z jejich dalších zápasů, například s Nizozemskem. Je z čeho čerpat," konstatoval Brückner.

Příjemné starosti

V souvislosti se středečním utkáním, které uzavře podzimní kvalifikační blok, se nejčastěji hovoří o místě pravého krajního záložníka, kde chybí zraněný Libor Sionko. "Proti utkání se San Marinem to je o upravení herního režimu a stylu naší hry. My tomu říkáme ostré kraje. Hrát tam může Jarolím, Polák ale i Pospěch. Jarolím si na tomto místě vedl velmi dobře. On má výborný útočný presing, to je pro defenzívu vynikající. Hluboká defenzíva ale není jeho dominantou. K dispozici je víc alternativ a zápas má také nějaký vývoj a děj," pravil kouč trochu tajemně.

Nejvíc se ale podle informací Práva hovoří v realizačním týmu o Jarolímovi. Kouč si je také vědom, že Irové nejsou jen Duffü "V útoku mají Keana a Morisona. V záloze jsou chytří, zkušení hráči. Ale nechystáme se nikoho bránit osobně," prozradil.

"Rozestavení v sobotním utkání bylo připraveno už i s ohledem na Irsko. Jestli zůstane na místě stopera Zdeněk Grygera, nebo se tam vrátí Martin Jiránek, jehož koleno už je v pořádku, je asi největším otázníkem. Ale pozitivním, protože teď máme dvojí zastoupení. Pro Grygeru mluví větší zkušenost, pro Jiránka zase razance a síla na tomto postu. Ale rozhodnuto není, zhodnotíme si znovu hru soupeře. Tohle rozjímání probíhá ještě čtvrt hodiny předtím, než na předzápasové přípravě oznámím sestavu. To je normální," řekl Brückner.

Koller možná sám

Elitní útočníci Jan Koller s Milanem Barošem v sobotu úspěšně oprášili spolupráci. Oba dali po dvou gólech, přičemž si i vyměnili po jedné gólové přihrávce. "Chvilku jsme se hledali, ale už je to v pořádku," liboval si po utkání Jan Koller. Spokojen byl s oběma i trenér, ale to prý ještě neznamená, že takto nastoupí od začátku utkání v Dublinu. Je možné, že Baroš dostane po letech na tento zápas znovu roli žolíka.

"Máme opět dvě varianty. Jednu s Barošem a Kollerem a druhou se samotným Kollerem na hrotu. V tom případě ale je v našem týmu dost ofenzívních hráčů, kteří jsou schopni vytvořit útočnou kvalitu. Začíná to u obránců a pokračuje středopolaři. V Bratislavě byl Koller na hrotu sám a rozhodně nelze mluvit o tom, že bychom hráli na jednoho útočníka," konstatoval Brückner.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články