Hlavní obsah

Irský tisk chce hlavu trenéra fotbalové reprezentace

DUBLIN

Situace irského fotbalu už nemůže být horší. Po "vraždě sobotní noci", jak se v Dublinu říká víkendové porážce 2:5 na Kypru, to takřka jednomyslně soudí irský tisk. Jen Irish Examiner varuje, že může být ještě hůř. Až na ostrov přiletí český tým.

Článek

Trenér irské fotbalové reprezentace Steve Staunton bojuje před kvalifikací s Českou republikou o přežití. Irské deníky už od zápasu s Kyprem žádají jeho hlavu, i když má za sebou jen pět zápasů a v kapse smlouvu na čtyři roky. Irové však pod jeho vedením čtyřikrát prohráli a debakl na Kypru novináře i fanoušky doslova rozzuřil.

V srpnu prohráli Irové v přípravném zápase s Nizozemskem 0:4, což byla jejich největší porážka na domácí půdě za posledních 40 let. Sobotní prohra s Kyprem, to byla podle novin jatka nebo demolice. Staunton, kterého deník Irish Independent překřtil na Steva Nemotoru, prý zostudil hrdý fotbalový národ. I v dalších denících se objevily posměšné karikatury muže, který býval jako hráč v zemi velmi populární.

Irish Daily Mirror už titulkem vyzval Stauntona, aby "si sbalil své saky paky a vypadl" a podle deníku Irish Sun je trenér prostě kašpar. Irish Times zhotovily tabulku šesti nejhorších výsledků irské fotbalové reprezentace a sobotní debakl v Nikósii dostal čestné první místo.

Staunton má zatím důvěru

Trenérovo konstatování, že jeho tým bude proti Čechům hrát ještě více oslaben kvůli zranění a trestu, vyvolalo jen další bouři nevole. Staunton se sice pokusil o mystické zdůvodnění irským národním prokletím, ale novináři jedovatě naznačují, že hráči zřejmě utrpěli posttraumatický stres po svém výkonu ve Středomoří.

Hráči se zatím trenéra jednoznačně zastávají a podporu dostal i od svého zaměstnavatele - Irské fotbalové asociace FAI. Její šéf David Blood dopředu oznámil, že Staunton bude trenérem, ať už zápas s Čechy dopadne jakkoli.

Staunton převzal mužstvo letos v lednu a sám říká, že pracuje pro dlouhodobou budoucnost týmu. Už teď prý zkouší hráče pro mistrovství světa v roce 2010 a tvrdí, že se brzy všechno usadí. Irští fanoušci se však s takovou perspektivou nehodlají smířit a chtěli by svůj tým vidět už na evropském šampionátu v roce 2008. Porážka ve středečním zápase s Českou republikou by však toto přání posunula do oblasti sci-fi.

Reklama

Související témata: