Hlavní obsah

Anglická neporazitelnost skončila kuriózním gólem

PRAHA

Brankář anglických fotbalistů Paul Robinson se těšil, že překoná čtyřicet let starý rekord slavného Gordona Bankse v neprůstřelnosti. Místo toho se pro něj zápas v Záhřebu změnil v noční můru. Fatální chyba gólmana ukončila neporazitelnost Angličanů pod vedením nového trenéra Steva McClarena.

Článek

Nizozemci prožili další rozporuplný večer, když Albánii porazili jen s notnou dávkou štěstí. Naopak Francouzi a Italové si ve středu své nespokojené fanoušky udobřili a Turek Hakan Sükür ukázal, že ještě nepatří do fotbalové penze.

Angličané si až dosud mohli stěžovat jen na slabou produktivitu svého útoku a připomínat Rooneymu, že už déle než dva roky nedal v soutěžním zápase v reprezentaci gól. Defenziva byla jejich pýchou, a kdyby Paul Robinson v Záhřebu udržel i posedmé za sebou čisté konto, byla by to delší série, než jakou měli angličtí mistři světa v roce 1966. Ale brankář Tottenhamu neměl svůj den a na obou gólech měl svůj podpis. Ten druhý, při němž nechal do sítě poklouznout malou domů, se zapíše mezi velké kuriozity anglického fotbalu.

Robinson, který je na ostrovech už dva roky bezkonkurenční jedničkou, po utkání odmítl, že by to byla jeho vina. "Míč skočil na drnu, který tam v prvním poločase vykopl domácí brankář. Po zápase jsem seděl deset minut v kabině a přemýšlel o tom. Nepřišel jsem na to, co bych měl udělat jinak," řekl brankář.

Neproduktivní Nizozemci

Trenér McClaren se nevymlouval. "Zvolená taktika nefungovala. Soupeř nás od začátku přehrával a my se marně snažili dostat do zápasu. Jsem připraven na kritiku, to k fotbalu patří," řekl anglický trenér. Jeho chorvatský protějšek Slaven Bilič zářil štěstím. "To nejsou jen tři body, ale výhra nad jedním z nejlepších týmů světa," radoval se trenér, který v Anglii prožil valnou část své hráčské kariéry.

Nizozemci jen nostalgicky vzpomínají na své obávané střelce. Současný tým je vděčný za nejtěsnější vítězství i v zápasech s Lucemburskem a Albánií. To středeční nad Albánci bylo v Amsterodamu do poslední chvíle na vážkách. Svěřencům trenéra Marka van Bastena pomohl vlastní gól hostí a několik famózních zákroků brankáře Van der Sara. Gólman se ve svém rekordním 118. mezistátním zápase měl co ohánět. "Do naší hry se vplížil strach. Posledních dvacet minut to bylo hodně těžké," svěřil se Van der Sar.

Naopak Francouzi úvahy o tom, že by je mohl potrápit outsider z Faerských ostrovů, rázně ukončili. Saha potřeboval v Sochaux na gól jen 36 vteřin a málem tak vytvořil francouzský rekord. Jen Sauzée byl před patnácti lety v duelu s Albánií ještě o dvě vteřiny rychlejší. Sahův kolega z útoku Henry dal gól s pořadovým číslem 38 a k Platiniho rekordu mu chybějí už jen tři trefy.

Mezi střelci i Anelka

Dvakrát zamířil do sítě i odepisovaný Trezeguet. "Vždycky jsem říkal, že je to střelec. Jen potřebuje víc centrů," mnul si spokojeně ruce trenér Raymond Domenech. Faeřané sice bránili v jedenácti, ale přesto pětkrát inkasovali. "Všechny góly dali útočníci, to znamená, že každý dělá dobře svou práci," řekl francouzský kouč. Potěšilo ho, že mezi střelci byl i kontroverzní a často kritizovaný Anelka, jehož pozval poprvé po dlouhé přestávce.

Italové už asi definitivně zlomili syndrom přílišného sebeuspokojení z lesku zlatých medailí a po Ukrajině porazili i Gruzii. "Vyhrát v Tbilisi není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Ještě stále je co zlepšovat, ale jsme na dobré cestě," prohlásil trenér Roberto Donadoni po výhře 3:1.

Ve středu večer si viditelně oddechl i trenér Walesu John Toshack. Jeho svěřenci alespoň částečně smazali nepříznivý dojem ze sobotního debaklu od Slováků a porazili Kypr 3:1. "Ještě nikdy jsem nezažil to, co se sneslo na naši hlavu po prohře se Slovenskem. Byl jsem si jist, že to byla výjimka, ale raději jsem počkal na zápas s Kyprem. Teď mohu říct: byla to výjimka. Ještě do pořadí ve skupině promluvíme," prohlásil Toshack odhodlaně.

Sükürova kanonáda

Zato kyperský trenér Angelos Anastasiadis byl smutný. Euforie z výhry nad Iry jeho hráčům dlouho nevydržela. "To vítězství nás stálo příliš mnoho sil a nedokázali jsme se tak rychle zotavit. Navíc proti nám stál Bellamy, a to je opravdu mimořádný hráč," řekl kyperský trenér. Útočník Liverpoolu má za sebou těžký týden. Mezi zápasy si musel odskočit k soudu, kde čelil obžalobě z napadení dvou žen. Na hřišti však byl vynikající, jeden gól připravil, druhý sám dal. "Udělat z něj kapitána, to byla správná volba," liboval si Toshack, který si Bellamyho vybral jako zástupce za zraněného Giggse.

Střelcem středečního večera byl Turek Hakan Sükür, který dal v utkání s Moldavskem čtyři góly. Pětatřicetiletý veterán se přitom v reprezentačním dresu naposledy trefil před více než dvěma lety a v poslední době často slýchal, že patří do starého železa. Teď však dal všem kritikům pádnou odpověď a jako první Turek v historii dosáhl na hranici 50 reprezentačních branek. Radost mu kalilo jen to, že jeho kanonádu téměř nikdo neviděl. Kvůli výtržnostem v loňském utkání se Švýcary musejí hrát Turci své zápasy v Německu a bez diváků.

Reklama