Hlavní obsah

Brückner je spokojený, tým má znovu sílu a tvář

PRAHA

S úsměvem na tváři opouštěl trenér Karel Brückner ve středeční noci dublinský stadión Landsdowne Road. Remízu z Irska považuje kouč za důležitý počin v postupových plánech, které čtyři odehrané podzimní zápasy významně podpořily. Kouč si cenní toho, že se mu do mužstva vrátily bývalé opory a také toho, že po částečné letní přestavbě tým znovu ukázal svou sílu a tvář.

Foto: čtk

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner.

Článek

Brückner vede mužstvo už v třetí kvalifikaci a před jejím startem předpokládal, že právě zápasy mužstev na irské půdě budou patřit ve skupině D ke klíčovým. Irové prokázali, že v domácím prostředí jsou i při absenci řady zraněných hráčů schopni předvést slušný výkon, ke kterému jim napomáhají fantastičtí fanoušci.

"Už po prohře na Kypru jsem říkal, že tak slabý výkon nemůže soupeř zopakovat, a on to potvrdil. Samozřejmě, že mu chyběli někteří fotbalisté, ale hlavní kostra zůstala stejná," připomněl kouč, že Duff a Keane znovu patřili k oporám. I proto je podle něj remíza důležitým počinem, který bude doceněn až v budoucnu. "Tady odtud se body lehce vozit nebudou a během kvalifikace se to ještě potvrdí," předpověděl kouč. Irové navíc od příštího roku budou hrát na vypůjčeném stadionu pro 80 tisíc diváků, kde budou hostující celky vystaveni extrémně bouřlivé atmosféře.

Slibná budoucnost

Deset bodů z dvanácti možných během podzimní kvalifikace Brücknera utvrdilo v tom, že tým má před sebou slibnou budoucnost, přestože ztratil v létě několik dřívějších opor. "Tým má svou sílu, i když je třeba na řadě věcí ještě zapracovat. Například Baroš není v ideální formě, ale pro naši hru je hodně důležitý. A Koller už je zase tím Kollerem z minulosti," liboval si kouč, že se mu do týmu vrátili dva klíčoví hráči.

Nejlepší výkon podzimu jeho svěřenci podali prý zjevně na Slovensku. Zápas kouči ukázal cestu, jak tým může pracovat. Už v Bratislavě se předvedli v dobrém světle i hráči v dalších řadách. "Máme nyní několik možností pro ostré kraje středové řady. Sionka velmi dobře tentokrát zastoupil Polák a je dobře, že potvrdil své možnosti i na jiných postech než ve středu hřiště. Máme tu i Plašila, který zastane hodně práce, ale musí ještě vylepšit koncovku," pokračoval Brückner v úvahách, kde jeho tým může hledat další rezervy.

Kováčova univerzálnost

I zařazení Radoslava Kováče do středu zálohy prý je alternativou, s níž se dá počítat za situace, že bude zraněný Galásek a když Polák bude pověřen jinými úkoly. "Je to sice jiný typ, ale je to dobré řešení," míní trenér.

V Irsku ho ale uspokojila i obranná řada, která prošla největší obměnou z hlediska postů, navíc do ní kdykoliv může naskočit právě Kováč. Většina hráčů sice v defenzivní řadě zůstala, ale hrají na odlišných postech než dříve, což je podle kouče výhoda. "V Dublinu hrála obrana pod velkým zatížením, ale odvedla solidní práci. I v novém rozestavení má velké předpoklady se zlepšovat. Máme sedm kvalitních hráčů, z nichž někteří mají navíc velkou výhodu ve své univerzálnosti," vysvětlil Brückner.

Další možnost vyzkoušet nové adepty národního týmu dostane za měsíc, kdy reprezentační rok uzavře přípravný zápas proti Dánsku. Do kvalifikace vstoupí znovu Češi až téměř za půl roku: koncem března příštího roku přijedou do Prahy Němci a krátce po nich Kypřané.

Reklama