Hlavní obsah

Trenér Galis opouští slovenskou fotbalovou reprezentaci

Trenér Dušan Galis odešel po necelých dvou letech od slovenské fotbalové reprezentace. Šestapadesátiletý kouč, jehož svěřenci ve středu prohráli v kvalifikaci mistrovství Evropy s Německem 1:4, se dohodl s prezidentem fotbalového svazu SFZ Františkem Laurincem na ukončení smlouvy a bude se naplno věnovat politické kariéře. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí svazu Miloš Baranec.

Článek

Galis už v posledních týdnech několikrát naznačil, že kvůli velké pracovní vytíženosti uvažuje o odchodu z reprezentační lavičky. Po červnových volbách se stal poslancem parlamentu a vláda ho v září jmenovala svým zmocněncem pro mládež a sport, navíc je i poslancem zastupitelstva Bratislavského samosprávného kraje.

"Nejde ani o abdikaci ani o odvolání, ale o vzájemnou dohodu," řekl šéf svazu Laurinec. O Galisovu nástupci bude podle něho výkonný výbor jednat v nejbližší době. Podle slovenských médií je nejvážnějším kandidátem Ján Kocian, který má mnohaleté zkušenosti z působení v německém fotbale. Spekulovalo se i o Františku Komňackém, který momentálně vede Ružomberok.

Galis se národního týmu ujal v lednu 2004, kdy vystřídal Ladislava Jurkemika a podruhé v kariéře usedl na reprezentační lavičku. Ani jemu se ale nepodařilo dovést Slovensko na velký světový nebo evropský turnaj. Nejblíže k postupu byli Slováci před letošním mistrovstvím světa, v baráži ale prohráli se Španělskem.

Pod Galisovým vedením Slováci odehráli 31 zápasů, z nichž dvanáct vyhráli. Při prvním angažmá v prosinci 1998 kouč s týmem neabsolvoval žádné oficiální utkání a kvůli neshodám s Laurincem, který už tehdy vedl svaz, po dvou měsících odstoupil.

Jako trenér získal Galis se Slovanem Bratislava titul mistra Československa v roce 1992 a po rozdělení federace tři slovenské tituly za sebou. Poté trénoval v Trnavě, Kuvajtu, vedl kyperskou Omonii Nikósie a bratislavskou Artmedii.

Reklama

Související témata: