Hlavní obsah

Brückner: Kvalifikace pro nás začala dobře

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner je s úvodní podzimní částí na Mistrovsví Evropy v roce 2008 spokojen. Přestože mu mnozí experti vyčítají, že v Irsku neusiloval o vítězství, ale pouze bránil nerozhodný stav, cení si kouč hlavně toho, že mužstvo opět nalézá svou tvář a zdobí ho bojovnost.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Karel Brückner

Článek

Hráči se netajili tím, že přijeli do Irska vyhrát, ale nakonec byli rádi za remízu. Jste s bodem spokojený?

Určitě, protože tenhle bod má velkou cenu. Chtěli jsme tu vyhrát, ale zápas má svůj vývoj a v závěru byli Irové lepší. Přehrávali nás a mohli dát i gól, i když těch šancí až tak moc neměli. Potvrdili však, že ani absence několika hráčů je neoslabily. Odtud se budou body vozit velice těžko.

Za co byste svůj tým pochválil?

Především za velkou pracovitost a poctivost. Toho si velmi cením. Samozřejmě to nebylo bez chyb, ale ty se vždycky nějaké objeví. Třeba ta při rozehrávce před gólem byla zbytečná. Celkově však vidím výkon mužstva pozitivně.

V ofenzívě to však nebylo nijak oslnivé...

Proti Irsku nemůžete čekat, že si na jeho trávníku budete vytvářet hodně šancí. Přijdou dvě tři a minimálně jednu musíte proměnit. To se stalo, určitě jsme mohli být v koncovce ještě efektivnější. Nemá ji nejlepší Plašil, ale také Barošovi schází hodně do optimální střelecké formy.

Právě on zahodil velikou šanci na konci první půle a navíc před střídáním už mlel z posledního. Neměl jste ho střídat dřív?

Baroš odvedl velký kus práce, hodně toho oběhal, bojoval. V tomto směru to byl zase on. Samozřejmě mu chybí gólová efektivita. Má půl roku na to, aby se dostal i do střelecké formy. Ale jsem rád, že ho zase máme v mužstvu. Určitě se bude lepšit.

V Dublinu jste poslal na trávník spíš defenzívní typy. Hrál jste v závěru na remízu?

Ano, protože Irové nás přehrávali. Kdybych poslal na trávník ofenzívní typy a prohráli jsme, vytkli byste mi v médiích, proč jsme nebránili alespoň bod.

Po světovém šampionátu a srbském propadáku jste nakonec vyválčili deset bodů. Jste s nimi spokojen?

Určitě ano. Navíc mužstvo má předpoklady se dál zlepšovat. Pořád to je také o hledání. Do příštího roku však můžeme jít v určitém klidu, nic nás vysloveně netlačí. Myslím tím nějakou ztrátu. Začátek kvalifikace je dobrý, ale zbývá ještě hodně zápasů a stát se může ledacos. Konec je opravdu daleko a až po něm se bude počítat. Podle mne bude naše skupina vyrovnaná až do samého závěru.

Který podzimní zápas vás nejvíc uspokojil?

Především na Slovensku. Tam jsme odvedli velmi kvalitní výkon a vyhráli o tři branky. To se počítá. Pro mne je velmi důležitý poctivý přístup hráčů nejen v takových utkáních, ale například i doma proti San Marinu. Tohle mužstvo má perspektivu a z toho mám dobrý pocit.

Reklama