Hlavní obsah

Kouč Němců Löw sáhl při nominaci i do druhé bundesligy

PRAHA

Favoritem skupiny B na blížícím se fotbalovém mistrovství Evropy jsou Němci. Postoupit chtějí i pořádající Rakušané, ale dostat se do čtvrtfinále přes Chorvaty, kteří vyřadili Anglii, či nováčka z Polska, jenž je pravidelným účastníkem světových šampionátů, nebude lehké ani na domácí půdě.

Článek

Jednoznačný favorit skupiny a trojnásobný vítěz ME (1972, 1980, 1996) Německo klopýtlo v kvalifikaci jen s českým výběrem v Mnichově. To už měl ale postup jistý. Trenér Joachim Löw zatím oznámil širší třicetičlennou nominaci. Figurují v ní i hráči ze druhé bundesligy – záložník Marin a útočník Neuville z Mönchengladbachu a také talentovaný střelec Helmes z 1. FC Köln.

Z tradičního výběru chybí druhý gólman Hildebrand, který dostal tři góly od Čechů. Jedničkou zůstává Lehmann, byť v Arsenalu téměř nechytal. Častěji na lavičce než na hřišti byl i obránce Metzelder v Realu Madrid, zato režisér týmu Ballack našel v Chelsea formu i mušku v pravou chvíli. „Viděl jsem za poslední rok snad dvě stovky ligových zápasů. Věřím, že jsem vybral dobře,“ konstatoval Joachim Löw po nominaci.

Rakousko

Reprezentanti pořádající země si kladou za prvořadý cíl postup ze skupiny. „Je jedno, na čí úkor to bude. Věříme v podporu fanoušků a šanci dojít daleko, vždyť ve vyřazovací části je možné všechno. Před čtyřmi roky to dokázali Řekové,“ tvrdí dokola kouč rakouské reprezentace Josef Hickersberger. Fanoušci jsou nadšeni z reprezentačního návratu osmatřicetiletého útočníka Vastiče. V ofenzívě budou spoléhat také na krajánky Ivanschitze z Panathinaikosu a Harnika z Brém. Zálohu by měl dirigovat zkušený Stranzl ze Spartaku Moskva. Většina hráčů je z domácí nejvyšší soutěže, ale naši jižní sousedé mají, podobně jako my, generaci šikovných mladíků, kteří si vedli dobře na loňském MS do 20 let.

Chorvatsko

Útočný fotbal a kreativita, to budou i tentokrát největší zbraně Chorvatů. Ti se zatím v rámci kontinentálního šampionátu nijak výrazně neprosadili, což by chtěli napravit právě letos. Dorazit za nimi by měla armáda fanoušků, kteří to mají především do Klagenfurtu blízko.

Trenér Slaven Bilič sáhl při nominaci po osvědčených jménech a zkušených krajáncích. Devětatřicetiletý kouč věří v úspěch a má jasno, kudy k němu povede cesta: „Když odvedeme poctivou práci, předvedeme, co umíme, a budeme mít štěstí.“ Tým tvoří mj. zkušení bratři Kovačové, Srna, Kranjčar či bundesligové útočné trio Petrič, Olič, Klasnič. Ztráta kanonýra Eduarda z Arsenalu, který má zlomenou nohu, je však těžko nahraditelná.

Polsko

„Jedeme poprvé na mistrovství Evropy, ale s cílem stát se černým koněm,“ tvrdí nizozemský kouč polské reprezentace Leo Beenhakker. Poláci si v únorové přípravě na Kypru poradili i s českým týmem 2:0.

Mají velmi vyvážené mužstvo, které spoléhá vzadu na gólmana Boruce, v obraně na Wasilewského a Žewlakowa, hru ve středu pole tvoří Krzynówek a Lewandowski, v útoku pak řádí Smolarek a Žurawski. Také Poláci sázejí na zkušenost krajánků z celé Evropy.

Reklama

Související témata: