Hlavní obsah

Nizozemci zlomili prokletí a v krásném utkání rozstříleli mistry světa Italy

BERN/PRAHA

V souboji dvou fotbalových gigantů mezi mistry světa Italy a oslabenými Nizozemci se očekával nezáživný fotbal s důrazem na defenzivu. Zápas skupiny C ale nabídl úplný opak. Především pak díky útočné aktivitě Oranjes, kteří získali zasloužené tři body v nejtěžší skupině ME po jednoznačné výhře 3:0. Nizozemsko svého soupeře porazilo po dlouhých třiceti letech.

Článek

Oba celky nastoupily jen s jedním klasickým útočníkem. Na straně Nizozemců to byl nejlepší aktivní střelec reprezentace Ruud van Nistelrooij, italským tykadlem byl král kanonýrů německé ligy Luca Toni. Oba měli být podporováni dvojicí vysunutých záložníků. Místo zraněného vítěze Zlatého míče za rok 2006 Fabia Cannavara zaujal ve stoperské dvojici s provokatérem Materazzim sedmadvacetiletý obránce Palerma Andrea Barzagli.

Zápas začal v rychlém tempu s náznaky šancí na obou stranách, hráče hnala dopředu na stadiónu v Bernu bouřlivá divácká kulisa. Blíž úvodní brance byli aktivnější Nizozemci. Na začátku 18. minuty překonal Kuijt ideální přihrávkou vyhlášenou italskou obrannou linii, Van Nistelrooij při kličce lehce zavadil o gólmana Buffona, ale rozhodl se akci místo válení po trávníku dokončit. Jeho zpětná nabídka vzduchem žádného z možných adresátů nenašla.

Reprezentanti země tulipánů se dočkali zaslouženého plodu své dobré práce ve 27. minutě. I když se jednalo o gól kontroverzní. Buffon se při odvracení dalšího centru do svého výsostného území srazil s obráncem, který se z bolestivou grimasou svalil za brankovou čáru, kam až podle asistenta rozhodčího posunul ofsajdovou linii. Ruud van Nistelrooij tak mohl za zády obránců pohodlně usměrnit Sneijderovu střelu.

Sám Sneijder za dalších pět minut přesně zakončil bezchybně zahraný protiútok do pootevřené obrany a deficit mistrů světa byl už dvougólový. O jeho snížení se vzápětí volejem skrz nohy obránce pokusil Di Natale, Van der Sar si nadvakrát poradil. Ve 43. minutě vyhrál třetí vzájemný souboj italský gólman s Nistelrooijem. Ten se po ideálním pasu zjevil tváří v tvář Buffonovi, ale se střelou mezi nohy neuspěl.

Italové spalovali, soupeř trestal

Italové vlétli do druhého poločasu značně nabuzení. V 53. minutě předvedl krásnou individuální akci Zambrotta, jeho střela se ale mezi tyče Van der Sarovy branky nevešla. V 64. málem nachytal zkušeného brankáře Manchesteru United překvapivým rozehráním přímého kopu Andrea Pirlo. Zatímco gólman Oranjes vyrazil směrem k očekávanému centru, míč jen o kousek míjel poloprázdnou branku. Nepochodil ani střídající Del Piero z hranice vápna.

Obrovskou italskou šanci spálil v 76. minutě Toni. Cassanův pas jej našel za obranou linií, Toni výtečně zpracoval, pokus o přehození nizozemského gólmana však skončil fiaskem. Tlak mistrů kulminoval. V další ideální pozici selhal Grosso, s krásnou ránou z přímého kopu neuspěl Pirlo. Jako již mnohokrát v historii tak přišlo na řadu omílané nedáš - dostaneš. Po brejku nejprve čaroval Buffon, míč se ale před branku vrátil a Van Bronckhorst se přes enormní snahu Zambrotty na brankové čáře mohl radovat.

A mohlo být pro Squadru Azzuru ještě hůř. Po pěkném průniku olízl projektil z Afellayovy kopačky břevno, proti střídajícímu Van Persiemu se vytáhl Buffon. Zatím nejzajímavější utkání na letošním EURO se dohrávalo za euforického skandování nizozemských fanoušků. Důvod k oslavě měli opravdu velký. Jejich miláčci porazili italský výběr po dlouhých 30 letech a navíc rozdílem třídy 3:0.

Nizozemsko - Itálie 3:0 (2:0)
Branky: 25. Van Nistelrooij, 31. Sneijder, 79. Van Bronckhorst. Rozhodčí: Fröjdfeldt - Wittberg, Andrén (všichni Švéd.). ŽK: De Jong - Zambrotta, Gattuso. Diváci: 32 000.
Nizozemsko: Van der Sar - Boulahrouz (76. Heitinga), Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst - De Jong, Engelaar - Kuijt (81. Afellay), Van der Vaart, Sneijder - Van Nistelrooij (70. Van Persie). Trenér: Van Basten.
Itálie: Buffon - Panucci, Materazzi (55. Grosso), Barzagli, Zambrotta - Ambrosini, Pirlo, Gattuso - Camoranesi (75. Cassano), Toni, Di Natale (64. Del Piero). Trenér: Donadoni.

Reklama

Související témata: