Hlavní obsah

Mistři Evropy? Bída, pískot a prohra se Švédy 0:2

SALCBURK/PRAHA

Celých 66 minut slavila tuhá řecká defenziva úspěch proti úporné švédské snaze ve druhém zápase skupiny D na Euro. Pak se ale z hranice vápna trefil hvězdný Zlatan Ibrahimovič a na konečných 2:0 pro borce ve žlutých dresech upravil za dalších pět minut Hansson. Úřadující mistři Evropy dle předpokladů nedokázali zareagovat přechodem k ofenzivnějšímu pojetí a neměli tedy šanci už s výsledkem nic udělat.

Článek

Bude řecký antifotbal opět úspěšný? To byla hlavní otázka před prvním zápasem úřadujících šampiónů na letošním EURO se Švédskem. Otto Rehhagel opět naordinoval svým svěřencům defenzivní taktiku. Do obrany se postavilo hned pět borců, kteří měli bránit především dvě největší hvězdy Seveřanů. Navrátivší se veterán Henrik Larsson operoval na hrotu s nejlépe placeným fotbalistou současnosti Zlatanem Ibrahimovičem, jehož ale limituje poraněné koleno.

Hráči ve žlutých dresech se do svého soupeře zakousli hned od začátku, hrozili především ze standardních situací. Řekové po zisku míče hledali osamocené tykadlo Gekase. Balkánská destrukce slavila úspěch a kvůli nudné podívané se od 20. minuty stále častěji na hlavy fotbalistů snášel pískot z ochozů. Ibrahimovič se poprvé odpoutal od svého strážce Kyrgiakose ve 32. minutě, hlavičkou zády k brance ale břevno přestřelil.

Gólmana Isakssona zaměstnali mistři Evropy v prvním dějství jen jednou, to když ve 44. minutě vypálil z dálky nebezpečně kapitán Angelos Basinas. Při protiútoku se krásně uvolnil nejlepší švédský hráč na hřišti Wilhelmsson a jeho čechraný centr se vyhnul Larssonově hlavě na malém vápně jen o pár centimetrů. Ještě blíže gólové radosti byl sám blonďatý záložník ve 48. minutě, ale se špatně vybíhajícím Nikopolidisem přehodil i řeckou branku.

Trápení ukončil parádní střelou Ibrahimovič 

Poté se hra vrátila k obvyklému standardu - bezzubé švédské snaze a řecké tuhé defenzivě. Ve chvíli, kdy se balkánský celek začal tlačit před Isakssona, šli Seveřané paradoxně do vedení. Ibrahimovič si v 67. minutě na hranici vápna narazil balón a poslal jej nechytatelnou bombou pod břevno Nikopolidisovy svatyně. Rázem ožili do té doby mdlí švédští fanoušci a naplnili salcburskou arénu zpěvem oslavných chorálů.

Za dalších pět minut jejich hlasy ještě zesílily. Bylo to totiž především díky štěstěně už o dvě branky. Kapitán Ljungberg tváří v tvář gólmanovi ještě neuspěl, ale Elmanderův vysoký oblouček Nikopolidisovi propadl a Hansson dokázal skrz jeho nohy míč do sítě dotlačit. Místo oslav čekaly smutné chvíle na výborného Wilhelmssona, který si zřejmě poranil stehenní sval a jeho budoucnost na šampionátu je ve vážném ohrožení.

Řekové nebyli schopni na nepříznivý vývoj aktivněji zareagovat, ač s brankovým deficitem, do útoku se příliš nehrnuli. Výjimkou byl jen sólový průnik obránce Torosidise, po němž se vyznamenal Isaksson. O to těžší to budou mít obhájci trofeje v dalších zápasech, v nichž musejí pro postup do čtvrtfinále bodovat. Švédové jsou po výhře 2:0 v mnohem příznivější pozici před sobotním pokračováním bojů ve skupině D.

Řecko - Švédsko 0:2 (0:0)
Branky: 67. Ibrahimovič, 72. Hansson. Rozhodčí: Busacca - Arnet, Cuhat (všichni Švýc.). ŽK: Charisteas, Seitaridis, Torosidis. Diváci: 30 000.
Řecko: Nikopolidis - Seitaridis, Kyrgiakos, Antzas, Dellas (70. Amanatidis), Torosidis - Charisteas, Basinas, Katsuranis, Karagunis - Gekas (46. Samaras). Trenér: Rehhagel.
Švédsko: Isaksson - Alexandersson (74. Stoor), Hansson, Mellberg, Nilsson - Wilhelmsson (78. Rosenberg), Svensson, Ljungberg, Andersson - H. Larsson, Ibrahimovic (71. Elmander). Trenér: Lagerbäck.

Reklama

Související témata: