Hlavní obsah

Trenér Chorvatů Bilić po výhře nad Němci mluví o titulu

mv, zpSport.cz

Fotbalové Chorvatsko prožívá nesktečnou euforii. Brankami Daria Srny a Ivici Oliće totiž jejich reprezentace porazila ve čtvrtečním zápase Německo 2:1 a postoupila do čtvrtfinále evropského šampionátu. "Byl to fenomenální zápas, v němž jsme ukázali svou sílu. Teď se můžeme dostat hodně daleko," rozplýval se trenér Slaven Bilić. Když dostal otázku, zda Chorvati mohou získat i titul, nezaváhal ani chvíli. "Proč ne," odpověděl přímo.

Článek

Na stadiónu Wörthersee v Klagenfurtu šli Chorvaté do vedení po 24 minutách, kdy se na malém vápně důrazem prosadil Srna, jenž využil nedůslednosti Jansena při bránění. Šok pro Němce přišel po hodině hry, kdy odraženou střelu od tyče dopravil za záda Lehmanna nikým nehlídaný útočník Olić. Němcům k výraznému zdramatizování zápasu nepomohlo ani snížení Podolského v 79. minutě utkání.

„Myslím si, že jsme odehráli výjimečný zápas, což je nutností, abyste mohli uspět proti Německu. Chci poblahopřát svým hráčům nejen za to, jak bojovali, ale také za fotbal, jaký předvedli. Jinak se totiž Německo porazit nedá, neboť jde stále o velký tým a jednoho z aspirantů na titul,“ složil poklonu soupeři chorvatský kouč Slaven Bilić.

Chorvatům se proti Němcům na velkých turnají vždy daří. Před deseti lety na světovém šampionátu ve Francii je porazili dokonce 3:0 a po čtvrtfinále je poslali domů.

„Když se zpětně podívám na průběh utkání, je jasné, že jsme si zasloužili prohrát. Náš tým nebyl dostatečně precizní a rychlý na to, abychom Chorvatům hru ztížili,“ zlobil se po utkání německý stratég Joachim Löw po prohře svého týmu, která rozhodla o tom, že výběr z balkánského poloostrova si jako druhý tým po Portugalsku zajistil postup do další fáze turnaje.

„Nebyli jsme schopni předvádět náš kombinační plynulý fotbal. Chorvaté se po vstřelení branky usadili vzadu a my jsme nedokázali pokořit jejich defenzívu, proto musíme přijmout porážku,“ dodal Löw, jehož tým si může v posledním duelu základní skupiny proti Rakousku dovolit remizovat, za předpokladu, že Poláci v posledním zápase nerozstřílí Chorvaty a nebudou mít konečně skóre lepší než Němci.

„Nejspíš jsme se domnívali, že už se nám něčeho podařilo dosáhnout. Je to hořké, ale byli jsme horší ve všech ohledech. Překvapuje mě to o to víc, že jsme si přitom byli vědomi, že se utkáme se silným protivníkem,“ okomentoval své pocity po prohraném zápase na serveru goal.com německý kapitán Ballack.

Kdo postoupí ze skupiny B?
Německo - Postup bude mít jistý, když v posledním zápase skupiny B Rakousko porazí nebo s ním remizuje.
Rakousko - Postoupí jen tehdy, když vyhraje nad Německem a Polsko nezvítězí nad Chorvatskem. Pokud by tato eventualita nastala, musí Rakousko navíc vyhrát minimálně stejný brankovým rozdílem, jako Polsko.
Polsko - Postup mu zajistí výhra nad Chorvatskem, přičemž ale Německo musí prohrát s Rakouskem. Jenže ani to ještě Polsku nestačí - má horší skóre, takže by muselo nad Chorvatskem vyhrát větším rozdílem než Rakousko nad Německem

Koeficient vypočítaný z bodů získaných v kvalifikaci posledního MS a ME by rozhodoval v případě, kdyby Rakousko a Polsko měly stejný počet bodů a shodné skóre. K tomu by došlo v případě, že by kupř. Polsko porazilo Chorvatsko 2:0 a Rakousko vyhrálo nad Německem 2:1. Oba celky by měly čtyři body, skóre 3:3 a protože v posledním duelu skupiny spolu nehrají, nemohl by přijít na řadu penaltový rozstřel. Ke slovu by tudíž přišel koeficient.

Reklama