Hlavní obsah

Německý tisk po blamáži s Chorvatskem varuje před "Córdobou"

Hlavně, aby se neopakovala Córdoba. Po čtvrteční porážce od Chorvatů a před pondělním rozhodujícím zápasem ve skupině s Rakouskem to je právě název argentinského města, který straší německou fotbalovou veřejnost a novináře. Fotbalisté z alpské země tam totiž v roce 1978 na mistrovství světa senzačně porazili Německo 3:2.

Článek

"Německé národní mužstvo utrpělo ve své propagační kampani, v níž pojalo evropský šampionát jako horskou túru, prudký pád směrem do základního tábora," komentoval deník Süddeutsche Zeitung čtvrteční porážku 1:2 s Chorvatskem. Německý tým přitom podle něj může být rád, že neutrpěl ještě větší porážku. Pozoruhodné podle listu je, jak se v chorvatském týmu prezentovali "průměrní" fotbalisté hrající za bundesligové kluby.

Německé deníky se shodly, že na hřišti nesplnili očekávání téměř všichni hráči, snad s výjimkami obránce Pera Mertesackera, brankáře Jense Lehmanna a střelce jediného německého gólu Lukase Podolského. Odsuzují také "hloupou" červenou kartu, kterou si postrčením protihráče vykoledoval v závěru Bastian Schweinsteiger.

Bild kritizuje skřípající obranu i útok, který chorvatskému brankáři Pletikosovi dopřál téměř volný večer. "Jogi, tenhle propadák nám nahání strach," vyzývá list německého kouče Joachima Löwa k nápravě. "Byl to zdaleka nejhorší výkon pod Jogim Löwem v důležitém zápase," podotkl Bild. Problém prý byl "v hlavě". Vítězství z minulé neděle nad Polskem, vůbec první na ME za 12 let, prý Němcům dodal příliš mnoho jistoty.

Rakousko může snít o postupu

O to napínavější bude pondělní utkání s Rakouskem ve Vídni. "Celé Rakousko je poblázněné! Teď proti nám šťastlivci Rakušané v pondělí vydají všechno," napsal Bild po noční remíze Rakouska s Polskem 1:1, kterou zachránil z penalty v nastaveném čase osmatřicetiletý kapitán Rakušanů Ivica Vastic. Díky ní ještě může Rakousko snít o postupu ze skupiny, pokud porazí Němce. V utkání s Polskem podle Bildu Rakušané ukázali, že se nikdy nevzdávají a v prvním poločase dokonce byli jasně lepší.

Frankfurter Allgemeine Zeitung s opatrným optimismem píše, že "největší myslitelná německá fotbalová nehoda od Córdoby ještě není skutečností."

Na německých hráčích však po utkání s Chorvatskem nenechává nit suchou, neboť propadli "běžecky, takticky i herně". "To, co bylo překvapivé a děsivé a německému trenérovi musí dělat starosti, nebyl ani tak výsledek, jako spíš dlouho jednoznačný průběh hry," napsal FAZ, který o utkání píše jako o šoku a vystřízlivění.

"Bylo děsivé, jak bezmocně, bez nápadu a bez energie se prezentoval třetí tým z mistrovství světa," napsal téměř ve stejném tónu Die Welt.

Reklama

Související témata: