Hlavní obsah

Italové už měli objednané letadlo domů, teď děkují Nizozemsku

Trenér italských fotbalistů Roberto Donadoni bezprostředně po úterním zápase tvrdil, že vůbec nepochyboval, že výhra nad Francií bude na postup do čtvrtfinále stačit. Ale šéfové svazu si nebyli příliš jisti, že Nizozemci nenechají v souběžně hraném utkání Rumuny vyhrát. A podle agentury AP už prý dokonce objednali na středu letadlo na cestu domů. Teď jsou rádi, že jim nizozemští fotbalisté pomohli.

Článek

Itálie neměla před posledním dějstvím osud ve svých rukách a po Apeninském poloostrově se šířila "zaručená" zpráva: Nizozemci schválně prohrají, aby nás odstranili z cesty. "Každý si myslel, že je to takhle domluvené. A tyhle myšlenky pronikly i do našeho mužstva," přiznal místopředseda svazu Demetrio Albertini a dodal, že zápas Nizozemců s Rumunskem je pro podezřívavé Italy velkou lekcí fair play.

Donadoni: Volat van Bastenovi? To bych neudělal

Italové měli tak velké obavy, že prý dokonce žádali Donadoniho, aby před utkáním zatelefonoval nizozemskému trenérovi Marku van Bastenovi, s nímž, stejně jako Albertini, hrával v AC Milán. "Ale neudělal jsem to. Bylo by to nesmyslné a nezdvořilé. Znám ho dobře, a tak jsem neměl žádné pochybnosti," dušoval se italský kouč.

Bylo na něm vidět, že si po odvrácení hrozby vyřazení oddechl. "Včera jsem říkal, že ráno vidím na svém polštáři vypadané vlasy. Teď se zkusím podívat, jestli mi nějaké nenarostly," žertoval, ale pak už vážně dodal: "Takhle to v mém životě chodí. Jako hráč i jako trenér jsem vždycky musel o všechno tvrdě bojovat a dřít. Ale hráči si za dnešní výkon postup zasloužili."

I sami fotbalisté při zápase s napětím sledovali zprávy z druhého utkání v Bernu. A když jim z lavičky ukázali, že Nizozemci dali druhý gól, začali Toni a Cassano na trávníku křepčit, přestože jejich zápas ještě pokračoval a Francouzi se pokoušeli o zázrak.

Reklama

Související témata: