Hlavní obsah

Aršavin konečně nastoupil na Euru a zařídil Rusům postup

PRAHA

Ruský fotbalový útočník Andrej Aršavin nemohl vinou trestu z kvalifikace nastoupit za svou zemi na mistrovství Evropy ve dvou úvodních zápasech, přesto nizozemský trenér sborné Guus Hiddink neváhal se zařazením šikovného střelce do týmu. A Aršavin se mu odvděčil nejlépe jak mohl - v zápase o postup do čtvrtfinále se Švédskem jeden gól připravil a druhý sám vstřelil.

Článek

O Aršavinovi se ví, že je výborným hráčem, o kterého se zajímají přední evropské kluby, ale také dokáže být při hře náladový a vznětlivý. Při posledním zápase kvalifikace s Andorrou se nechal vyloučit a vyfasoval distanc na dva zápasy pro Euro. Úvodní duely šampionátu tak musel strpět jen na lavičce a trpně přihlížel debaklu od Španělska (1:4) i hubené výhře nad Řeckem, která Rusy udržela na turnaji, zatímco obhájce titulu poslala domů.

K postupu do čtvrtfinále ale Rusové museli porazit Švédsko a nažhavený Aršavin od úvodních minut předvedl své schopnosti. Ve třinácté minutě ještě hlavičkoval mimo branku, ale o dvanáct minut později byl u akce, po které Pavljučenko otevřel skóre. Po pěti minutách druhé půle pak skóroval sám, když si naběhl na přihrávku a skluzem poslal balon přesně k tyči. A to ještě v samém závěru nevyzrál na švédského gólmana Isakssona.

 "Hrajeme čím dál lépe. Při vedení 1:0 jsem myslel, že se spíše trochu zatáhneme do obrany, což nemám rád. Ale když jsme vstřelili druhý gól, věřil jsem, že můžeme přidat ještě další. Doufám, že můžeme předvést stejnou hru i proti Nizozemsku, protože oni mají podle mě na turnaji nejsilnější mužstvo," myslí si Aršavin.

"Ukázalo se, jak je pro nás důležitý. Při tom prvním gólu odvedl skvělou práci," vykládal spoluhráč Jurij Žirkov. "Vyplatilo se, že mohl nastoupit. Aršavin dokáže být velmi nebezpečný, především při zakončení. Navíc může hrát nalevo i napravo, je velmi šikovný," pochvaloval si po zápase trenér Rusů Guus Hiddink.

Reklama

Související témata: