Hlavní obsah

Řekové byli nejslabším obhájcem titulu na Euru

VÍDEŇ

Historicky nejhorším týmem, obhajujícím titul mistra Evropy, byli letos Řekové. Svěřenci trenéra Rehhagela po šokujícím triumfu před čtyřmi lety v Portugalsku nezískali v Rakousku ani bod a s turnajem se rozloučili už po dvou zápasech základní skupiny. Vyjma Francie, která se jako obhájce v roce 1988 na závěrečný turnaj ani nekvalifikovala, nebyl v osmadvacetileté historii nikdo horší.

Článek

Ještě nikdy se nestalo, že by úřadující evropský šampión mohl balit kufry již před třetím utkáním ve skupině. Řekové nejprve nestačili na Švédsko, kterému vystřelil výhru kanonýrIbrahimovič. Konec nadějí přišel čtyři dny po prvním zaváhání. K vyřazení přispěl zkušený brankář Antonis Nikopolidis. Sedmatřicetiletý gólman Olympiakosu Piresu nesmyslně vyběhl, ruský kapitán Semak před ním nůžkami poslal míč před branku a osamocený Zyrjanov do prázdné branky pohodlně rozhodl.

Řekové doplatili na svůj defenzivní styl, kterým uspěli před čtyřmi lety. Zázrak se ale neopakoval a Řecko se stalo teprve čtvrtým týmem historie ME (od zavedení základních skupin v roce 1980 neuspělo dvakrát Německo a jednou Dánsko), které po vítězství v následujícím turnaji vypadlo už v základní skupině. „Takový zázrak se stává tak jednou za 30 let. Pokud by se stával každý týden, tak už by to nebyl zázrak,“ říkal po prohře Rehhagel.

Akropole bude stát dál

Devětašedesátiletý Němec má na svém kontě několik úspěchů. Ze zkušeností ví, že neúspěch k fotbalu patří stejně jako triumfy. V sezóně 1995/96 měl s Bayernem převálcovat konkurenci v bundeslize, ani hvězdné nákupy Klinsmanna a Herzoga mnichovskému velkoklubu na víc než šesté místo nestačilo. Rehhagel po neúspěšné kvalifikaci na MS 2006 prodloužil v březnu smlouvu s řeckým národním týmem do roku 2010, po předčasném konci na ME je jeho budoucnost nejistá. „Akropole v Aténách stojí již tři tisíce let a bude tam stát i za 20 let, až budu pryč," uvědomuje si rodák z Essenu.

Alespoň jednomu nepříjemnému primátu se dokázali Řekové vzepřít. Díky gólu Charistease v posledním zápase se nestali prvním obhájcem, který na následujícím šampionátu nevstřelil ani branku. Útočník Norimberku ukončil jejich čekání po 222 minutách, přesto Řecko na ME nezískalo ani bod. Nad jejich síly byli španělští náhradníci, které již s jistotou vítězství ve skupině nasadil trenér Aragones.

První góly v reprezentaci vstřelil De la Red a Güiza, jenž dvě minuty před koncem rozhodl o tom, že Španělé postoupili do čtvrtfinále bez ztráty bodu. Řecko se s turnajem rozloučilo jako jediný tým, který všechny tři zápasy prohrál. Spravit chuť si může v kvalifikaci MS 2010, v níž je společně se Švýcarskem největším favoritem druhé kvalifikační skupiny.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: