Hlavní obsah

Němci nehodlají v semifinále ME Turky podcenit

VÍDEŇ

Pouhé tři zápasy chybí do konce fotbalového mistrovství Evropy. Ve středečním semifinále změří síly Německo s Tureckem a očekává se lítý boj. Přestože kouč Terim má pro zranění a disciplinární tresty k dispozici jen třináct hráčů do pole. Němci jsou favoritem, houževnatého soupeře nehodlají v žádném případě podcenit. „Nemůžete přece podcenit tým, který vyřadil Chorvatsko,“ varuje kapitán Michael Ballack.

Článek

Turci dokázali  ve čtvrtfinále potřetí v řadě otočit nepříznivý vývoj zápasu a díky lépe zvládnutým penaltám vyřadili favorizované Chorvaty. Německý trenér Löw vymyslel na čtvrtfinále proti Portugalsku změnu v taktickém rozestavení a hrou na jediného útočníka překvapil soupeře. „Tohle trenér umí, v klíčový okamžik soupeře překvapit,“ chválil Löwa Ballack.

Nyní třetí tým předloňského MS čeká další překážka, nabuzení Turci chtějí dosáhnout největšího úspěchu v historii. A Němci se nemohou spoléhat na to, že soupeř má k pro různá zranění či tresty k dispozici jen třináct hráčů do pole. Možná proto se Němci vrátí k osvědčenému systému 4-4-2, aby na unaveného soupeře vyvinuli tlak. Ke Klosemu by se tak na špici připojil nejspíše Podolski, vyloučena není ani hra na tři útočníky.

Němci se už na semifinále těší, po vyřazení Portugalců měli šestidenní volno. „Jasně, odpočinuli jsme si. Ale už se nemůžeme dočkat zahajovacího hvizdu, na zápas jsme připraveni,“ říká Ballack. Záložník Chelsea by měl mít ve středu pole obvyklou podporu, se speciální bandáží by měl nastoupit Torsten Frings. Ten si v duelu s Rakouskem zlomil žebro.

Problémy se sestavou

Turci mají pozici mnohem složitější. UEFA zamítla jejich odvolání proti dvouzápasovému trestu pro brankářskou jedničku Demirela za strčení do Jana Kollera, pro žluté karty nemohou nastoupit Arda, Tuncay a Emre Asik. Operaci třísel odložil kapitán Nihat, který chce své spoluhráče povzbuzovat z dějiště šampionátu, potíže s kolenem má stále stoper Servet. Start tvůrce hry Emre Belözoglua je podle kouče Terima vyloučený, fit není ani Güngör. „Máme kuráž a věříme si. Německa se nebojíme, stejně jako jsme se nebáli předchozích soupeřů,“ uvedl Terim.

Hřát Turky může alespoň úspěšná bilance proti Německu v posledních utkání. Němci porazili Turky naposledy v přípravě v květnu 1992, od té doby na vítězství čekají. Turci, kteří jsou po prohraném semifinále MS 2002 teprve podruhé mezi nejlepšími čtyřmi týmy na velkém turnaji, poslední tři duely se silným soupeřem neprohráli - dvakrát vyhráli a jednou remizovali.

U Turků překvapí jedna statistika. Během čtyř utkání na šampionátu byli ve vedení pouhých devět minut (2,5 proti Švýcarsku a 6,5 proti českým fotbalistům). Přesto dokázali získat šest bodů v základní skupině a ve čtvrtfinále vyřadit Chorvatsko. Zápas v Basileji startuje ve 20:45, hlavním rozhodčím je Švýcar Busacca. Přímý přenos vysílá TV Prima, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: