Hlavní obsah

Wenger věří na ME Němcům, uchvátil ho Ballack

BASILEJ

Trenér Arsenalu Arséne Wenger pasuje na vítěze letošního mistrovství Evropy fotbalisty Německa. Ti podle něho vynikají skvěle organizovanou týmovou hrou a psychickou odolností, navíc se mohou opřít o kapitána Michaela Ballacka, kterého francouzský kouč považuje za největší osobnost turnaje.

Článek

Wengera, který sleduje šampionát přímo v dějišti, uchvátily hlavně výkony Němců. Proto je považuje za největší kandidáty na zlato. "Němci vždycky vypadají, jako by měli v tréninkovém kempu rozpory a neklid, ale jakmile nastupují k zápasu, jsou jednotní. Patří mezi několik zemí, o nichž dva dny před zápasem víte, s jakými hráči mohou nastoupit, přesto jsou pokaždé velmi silní," uvedl Wenger.

"Mají ve svém týmovém pojetí určitý druh jednoduchosti. Nikdy nepoužívají příliš mnoho přihrávek, řeší situace jednoduše a hrají jako tým," pokračoval kouč Arsenalu, jehož zaujal hlavně záložník Michael Ballack. Prý víc než jeho spoluhráč Lukas Podolski, autor tří německých branek.

"Ballack podle mě přinesl do své hry nový rozměr, je to nezpochybnitelný vůdce mužstva. Podolski má sice také skvělý turnaj, ale když se podíváte na Ballacka, ten prostě tvoří hru svého týmu. Je to účinný hráč, umí dávat góly. Od prvního dne je nejvšestrannějším hráčem turnaje," řekl Wenger.

Wenger: Aršavin přestoupí do Anglie nebo Itálie

Vedle Ballacka ocenil také ruského útočníka Andreje Aršavina. Na kanonýrovi Zenitu Petrohrad podle Wengera vůbec není znát, že kvůli karetnímu potrestání chyběl v prvních dvou zápasech proti Španělsku a Řecku. "Rusko je snad jedinou zemí, kde může hráč jako Aršavin najednou okouzlit svět až v 27 letech. Jinde to není možné. Předpovídám mu, že přestoupí do Premier League nebo půjde do velkého klubu v Itálii. Způsob jeho hry je úchvatný," řekl trenér londýnského celku.

Do finále však prý Rusku nepomohou ani Aršavinovy schopnosti. "Od prohry v Izraeli v kvalifikaci se Rusové neskutečně zlepšili, ale myslím, že Němci se ve finále utkají se Španěly. Tím, že zlomili historické prokletí, získali sebevědomí," mínil francouzský stratég.

"Pro Španěly je největším handicapem to, že více než 30 let nic nevyhráli. Vždycky hráli dva tři zápasy a pak jeli domů. Němci si ohromně věří, to jsme mohli vidět ve čtvrtfinále. Oba týmy jsou na stejné technické úrovni, ve prospěch Němců hraje psychická síla," dodal Wenger.

Reklama