Hlavní obsah

Turci opět dokázali v závěru vyrovnat, zlomil je gól Němců v poslední minutě

BASILEJ/VÍDEŇ

Famózní cesta fotbalistů Turecka mistrovstvím Evropy skončila. Oslabeným svěřencům trenéra Terima vystavili stopku Němci, kteří vyhráli středeční semifinále v Basileji 3:2 a mohou se těšit na finálového soupeře. Turci vedli po gólu Ugura, vyrovnal Schweinsteiger. Na trefu Kloseho po chybě brankáře Rüstüho dokázali v závěru odpovědět Semihem, gól Lahma v poslední minutě už je zlomil.

Článek

Kouč Löw zůstal u úspěšné sestavy i rozestavení 4-5-1 ze čtvrtfinále proti Portugalsku, Turkům zejména chyběli distancovaný záložník Arda a zraněný útočník Nihat. Kouč Terim na místo stopera stáhl defenzivního záložníka Mehmeta Topala. V 8. minutě chyboval v rozehrávce Lahm, ale jeho spoluhráč z Bayernu Mnichov Hamit Altintop neměl příliš prostoru k zakončení. Němci překvapivě nedostali oslabeného soupeře pod tlak a jejich nervózní obrana chybovala. Kazim ve 13. minutě trefil zblízka břevno, dorážka těsně nevyšla Semihovi.

Němci se ale nepoučili a ve 22. minutě inkasovali. Po centru z pravé strany ještě Kazim vysokým lobem trefil jen břevno, odražený míč už Ugur se štěstím propasíroval za záda na brankové čáře ležícího Lehmanna. Turci vyhrávali téměř všechny osobní souboje, ale soupeři stačila malá chvilka nepozornosti. Ve 26. minutě utekl na levé straně Podolski, jehož centr pohotově zužitkoval kamarád z Bayernu Bastian Schweinsteiger. Oba si tak zopakovali akci, po níž poprvé inkasovali ve čtvrtfinále Portugalci.

Góly hru výrazně oživily, oba týmy se snažily více útočit. Po půlhodině turecká obrana nechala znovu utéct Podolskiho, ten tentokrát místo přihrávky na dobíhajícího Kloseho zvolil nepřesnou střelu. Třetí celek předloňského MS byl v obraně velice nedůrazný, což nesl kouč Löw značně nelibě. Německý trenér po přestávce poslal do hry místo zraněného Rolfese Torstena Fringse, který nastoupil se speciální bandáží na hojícím se zlomeném žebru.

V 51. minutě mohli být Turci rádi, že švýcarský rozhodčí Busacca neposoudil zákrok Sabriho na hraně pokutového území na pronikajícího Lahma. Před zraky tureckého prezidenta Abdullaha Güla i německé předsedkyně vlády Angely Merkelové se odehrával boj o každý metr prostoru.

Semih dal opět v závěru Turkům naději

Zápas málem rozhodla chyba tureckého gólmana Rüstüho Recbera. Ten jedenáct minut před koncem daroval gól Miroslavu Klosemu, který hlavou poslal Němce do vedení. Turci ale na turnaji dokázali otočit tři zápasy v řadě a i tentokrát se jim podařilo vyrovnat. Čtyři minuty před koncem vyrovnal Semih, jehož gól zachránil Turky už ve čtvrtfinále proti Chorvatsku. Obvyklý náhradník dokázal usměrnit centr z pravé strany před vybíhajícím Lehmannem. Oba góly ale diváci v přímém přenosu neviděli, v bouřce totiž vypadl v Mezinárodním vysílacím centru ve Vídni proud.

V 90. minutě se ale Philip Lahm dostal za obranu a s přehledem poslal Němce do finále. V něm se utkají s lepším z dvojice Španělsko - Rusko. V neděli mohou Němci získat už čtvrté vítězství na kontinentálním šampionátu. Naposledy se radovali před dvanácti lety, kdy ve finále porazili české fotbalisty.

Německo - Turecko 3:2 (1:1)
Branky: 26. Schweinsteiger, 79. Klose, 90. Lahm - 22. Ugur Boral, 86. Semih. Rozhodčí: Busacca - Arnet, Cuhat (všichni Švýc.). ŽK: Semih (Tur.). Diváci: 39 374.
Německo: Lehmann - Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm - Schweinsteiger, Rolfes (46. Frings), Ballack, Hitzlsperger, Podolski - Klose (90. Jansen). Trenér: Löw.
Turecko: Rüstü - Sabri, Gökhan Zan, Mehmet Topal, Hakan - Kazim, Altintop, Aurelio, Ayhan, Ugur Boral (84. Karadeniz) - Semih. Trenér: Terim.

Reklama

Související témata: