Hlavní obsah

Bouřka nad Vídní způsobila televizní blamáž

PRAHA

Kdo si chtěl ve středu naplno vychutnat televizní přenos semifinálového utkání ME mezi Německem a Tureckem, nemohl. Během druhého poločasu totiž hned třikrát vypadl signál a diváci tak přišli i o dvě vstřelené branky. Před koncem vypjatého duelu, v němž se radovali Němci z výhry 3:2, nakonec vypadl obraz úplně. „Šlo o selhání ze strany UEFA, my nyní čekáme na její oficiální vyjádření,“ řekl Sport.cz Jiří Nikodým, šéf sportovní redakce TV Prima, která letošní Euro v Česku vysílá.

Článek

První semifinálový zápas se sice odehrál ve švýcarské Basileji, televizní přenos do celého světa ale zajišťovalo hlavní přenosové centrum ve Vídni. Bouřka, blesky a vítr o rychlosti více než 100 km/h nad hlavním městem Rakouska potom natřikrát zapříčinily výpadek proudu.

„Počítali jsme s tím, stejně tak s tímto potencionálním problémem počítala UEFA. Měl být k dispozici ještě signál ze zálohy vysílaný přes satelit. Když jsme ovšem na tento přenos chtěli po výpadku standardního signálu přejít, nebylo možné jej použít,“ doplnil Nikodým s tím, že stejně tak jako nešel obraz, nebyl k dispozici ani zvuk z komentátorského stanoviště, který do Prahy přichází po stejné trase.

Na trávníku v Basileji šlo do tuhého ve druhé půli, kdy na 2:1 zvyšoval Němec Klose. To se ovšem diváci, kteří sledovali přenos české televizní stanice dozvěděli z pražského studia, kam byl obraz po prvním přerušení přepojen. Fotbaloví fanoušci tak mohli jen slyšet rozbor utkání tří fotbalových expertů Františka Straky, Lukáše Zelenky a Vladimíra Šmicra, kteří spolu s moderátorem z Prahy měli vyplňovat čas v poločase, před a po utkání.

Bez problému Švýcaři a Al-Jazeera 

To, že se Turkům podařilo vyrovnat, zjistil divák až poté, co se na obrazovce objevil radující se útočník Semih Sentürk. Všemu dodal tečku výpadek signálu po vstřelení vítězné branky Němce Philippa Lahma z poslední minuty. Co se dělo ve třech minutách nastavení vědí jen přítomní fanoušci na stadiónu, diváci švýcarské televize SRG a Al-Jazeery, které vysílaly přímo z místa konání zápasu. K těm se nakonec připojila i německá stanice ZDF, která skrz přenosový vůz přejala signál od švýcarské SRG a svůj přenos v Německu vysílala s logem švýcarské televize.

Všechny televizní stanice poté čekaly na vyjádření fotbalové asociace UEFA, která přenos zajišťovala. „Televizní signál v International Broadcast Centre pro utkání Německo-Turecko ve Vídni byl několikrát přerušen vinou technických příčin, jež se nyní vyšetřují. Je třeba podrobně vyhodnotit důsledek silné bouřky, která se v tu dobu nad Vídní prohnala,“ vydala ve svém prohlášení UEFA.

Reklama

Související témata: