Hlavní obsah

Trenér Terim u turecké reprezentace končí

BASILEJ

I přes úspěch v podobě účasti v semifinále fotbalového mistrovství Evropy hodlá trenér Fatih Terim skončit u turecké reprezentace. Pětapadesátiletý kouč to potvrdil na tiskové konferenci po prohraném semifinále s Německem. „Rozhodl jsem se, že nebudu pokračovat u reprezentace. Už jsem prohlásil dříve, že nebudu pracovat v Turecku, takže nejspíš budu koučovat nějaký evropský klub,“ řekl novinářům Terim, který mimo jiné vedl i slavný AC Milán.

Článek

Turci patřili k největším překvapením turnaje, třikrát za sebou dokázali zvrátit nepříznivý vývoj skóre. Ve středu v Basileji se jim na gól Němce Lahma z poslední minuty už odpovědět nepodařilo. „Na své hráče jsem pyšný, což jsem jim řekl i v šatně. Byli jsme určitě jedním z nejzajímavějších týmů na mistrovství,“ chválil své svěřence Terim, který nezapomněl sportovně pogratulovat Němcům a popřál jim úspěch ve finále.

Proti Švýcarsku ve skupině vstřelil Arda vítězný gól v nastavení zápasu, proti českým fotbalistům Turci otočili skóre z 0:2 v poslední čtvrthodině. A ve čtvrtfinále dokázali odpovědět na gól Chorvatů minutu před koncem prodloužení. Počtvrté se jim už soupeře srazit nepodařilo. „Kdybychom šli do prodloužení, výsledek mohl být jiný. Ale lidi jsme na sebe upozornili, což bylo naším cílem před šampionátem.“

Terim může být spokojený, jeho tým navázal na dosud největší úspěch tureckého fotbalu, kterým byla účast v semifinále mistrovství světa 2002. „Tento výsledek je důležitý pro budoucnost. Fotbal je velice populární v Turecku a je důležité cítit podporu národa. Je třeba se na velké turnaje kvalifikovat. A věřím, že na nich Turecko nebude chybět,“ je optimistou kouč, který vzápětí oznámil úmysl u národního celku skončit.

„Tuhle otázku jsem očekával od tureckých novinářů. Rozhodl jsem se, že nebudu pokračovat u reprezentace. Už jsem prohlásil dříve, že nebudu pracovat v Turecku. Takže nejspíše budu koučovat nějaký evropský klub. Ale nebylo by ode mě fér něco prohlašovat, než se pobavím s prezidentem turecké fotbalové federace a hráči. Uvidíme v dalších dnech,“ uvedl Terim na otázku žurnalistů.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: