Hlavní obsah

Turecký tisk děkuje fotbalistům za "hru srdcem" na Euru

ISTANBUL

Velké poděkování a slova chvály za heroické výkony jsou na stránkách čtvrtečních tureckých deníků, přestože turečtí fotbalisté ve středečním semifinále mistrovství Evropy prohráli v Basileji s Německem 2:3. Turecký tisk děkuje fotbalistům za to, že až do posledních minut hráli srdcem. Jejich výkony na Euru dostaly celé Turecko do varu.

Článek

"Mistři srdcem", "Ohromné loučení", "Díky, chlapci," znějí ve čtvrtek titulky velkých tureckých deníků Sabah, Milliyet a Radikal. "Turecko je na vás hrdé," hlásá populární list Vatan.

"Střetli jsme se s Německem, které je trojnásobným mistrem světa i Evropy, a bitvu jsme bohužel prohráli až v poslední minutě," píše Vatan a na adresu Němců poznamenává: "Dostali se do finále, ale šampióny jsme my".

Turecko se dostalo až do semifinále díky tomu, že se mu třikrát podařilo v posledních minutách otočit už téměř prohraná utkání. Nejdříve Turci porazili ve skupině Švýcary 2:1, poté poslali domů českou reprezentaci, která ještě čtvrt hodiny před koncem vedla 2:0, nakonec však prohrála 2:3. Třetí obětí "tureckého zmrtvýchvstání" bylo do té doby suverénní Chorvatsko, jemuž Turci ve čtvrtfinále vstřelili vyrovnávací branku v posledních vteřinách prodloužení a poté jej vyřadili na penalty.

Turecko nastupovalo jako outsider

Ve středu večer ale zpečetil osud tureckého týmu Philipp Lahm, který vstřelil vítězný gól v 90. minutě. Turecko přitom nastupovalo do zápasu jako outsider, protože mu kvůli disciplinárním trestům a zraněním chyběla většina hráčů základního kádru.

"Turecko, které se poprvé dostalo do semifinále Eura, opouští soutěž se vztyčenou hlavou," píše deník Hürriyet. V článku s titulkem "Nebuďte smutní, vyhráli jsme," tento list zdůrazňuje: "V semifinále jsme s Německem prohráli, ale tleskal nám celý svět".

Tento názor sdílí i bývalý reprezentant a trenér Ridvan Dilmen, který v deníku Milliyet uvádí: "Podařilo se nám něco velmi důležitého, něco, co bez nadsázky vyvolá revoluci ve světě fotbalu. Nikdo si nepamatuje tým, který skončil třetí či čtvrtý na mistrovství Evropy, nás si ale zapamatují jako mužstvo, které opravdu hrálo fotbal," dodává.

Reklama

Související témata: