Hlavní obsah

Německo - Španělsko 0:1Čekání skončilo, Španěly nezastavili ani Němci

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Torres 0 : 1

VÍDEŇ

Dlouholeté strádání je u konce! Po 44 letech vyhráli fotbalisté Španělska velký turnaj, v nedělním finále mistrovství Evropy ve Vídni porazili Německo 1:0 gólem Torrese. Svěřenci trenéra Aragonese neprohráli na turnaji ani jeden zápas a po zásluze jsou novými evropskými šampióny. Na trůnu vystřídali Řecko.

Článek

Němečtí lékaři dokázali přes noc dát do pořádku klíčového hráče Michaela Ballacka, který se zatejpovaným pravým lýtkem nechyběl v základní jedenáctce. Naopak Španělé podle očekávání postrádali Davida Villu, jehož místo zaujal Cesc Fabregas. Po čtvrthodinovém slavnostním ukončení turnaje už italský rozhodčí Rosetti mohl zahájit očekávané finále a Fernando Torres poprvé kopl do speciálního míče pro finále s názvem Gloria.

Španělé nemohli od prvních minut příliš kombinovat, soupeř je vysunutým forčekingem nepouštěl k obávané smršti krátkých přihrávek, vedoucích až k pokutovému území. Na druhé straně dostatek klidu neměl po chybě Ramose útočník Klose. Ve 14. minutě se Španělé poprvé prokombinovali až k Lehmannovi, který se musel vytáhnout po nepříjemné teči vlastního beka Metzeldera.

Za okamžik potvrdil instinkt střelce Torres, jehož hlavička ovšem skončila jen na pravé tyči. Po půlhodině se už kanonýr Liverpoolu prosadil. Na turnaji nejistá německá obrana nedokázala pokrýt Torrese, který prosvištěl kolem Lahma a přes vybíhajícího brankáře poslal míč do branky. Navíc si za okamžik v hlavičkovém souboji se Sennou roztrhl obočí Ballack a několik minut byl za postranní čárou ošetřován. Zmeškal tak několik standardních situací, na něž chtěli Němci sázet.

Silvu Rosetti nevyloučil 

Po přestávce Španělé nadále hrozili, střelu Silvy se nepodařilo tečovat Ramosovi, po dalším běžeckém souboji tentokrát Torres netrefil před Lehmannem míč. Němcům se v ofenzivě nedařilo, na což zareagoval kouč Löw střídáním. Do hry místo defenzivního záložníka Hitzelspergera poslal útočníka Kurányiho, pro nějž to byl 50. start v reprezentaci.

Německá obrana nadále hrála na hranici rizika, což jí přinášelo ovoce. Na tlak soupeře reagoval kouč Aragones stažením Fabregase, místo nějž přišel více obranně zaměřený Xabi Alonso. Španělé mohli být rádi, že Rosetti neviděl výpad hlavou Silvy proti Podolskimu a nedal záložníkovi Valencie červenou kartu. V 67. minutě německá obrana nechala hlavičkovat neobsazeného Sergia Ramose, Lehmann byl připravený. Zkušený gólman mohl být rád, že jeho výlet mimo pokutové území neskončil zásahem rukou.

Němcům se gól vstřelit nepodařilo a Španělé tak mohou slavit vytoužený titul. Dosud jedinou trofej vybojovali na mistrovství Evropy 1964. Trenér Aragones se ve věku 69 let a 338 dnů stal nejstarším vítězným trenérem ME.

Německo - Španělsko 0:1 (0:1)
Branka: 33. Torres. Rozhodčí: Rossetti - Griselli, Calcagno (všichni It.). ŽK: Ballack - Casillas, Torres. Diváci: 51 428 (vyprodáno). Muž zápasu: Fernando Torres (Šp.)
Německo: Lehmann - Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm (46. Janssen) - Frings, Hitzlsperger - Schweinsteiger, Ballack, Podolski - Klose (78. Gomez). Trenér: Löw.
Španělsko: Casillas - Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila - Senna - Iniesta, Xavi, Fabregas (63. Xabi Alonso), Silva (66. Cazorla) - Torres (78. Güiza). Trenér: Aragonés.
Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články