Hlavní obsah

Aragones: Vyhráli jsme turnaj s bravurou

Tomáš Fliegl (Vídeň)Sport.cz

Excelentní rozlučku s reprezentací má za sebou trenér Španělska Louis Aragones. Ten dovedl tým z Pyrenejského poloostrova po 44 letech ke zlatu na velkém turnaji, když v nedělním finále porazili Španělé ve Vídni Němce gólem Torrese 1:0. „Je to šťastný den pro Španělsko,“ řekl novinářům zanedlouho sedmdesátiletý kouč.

Článek

Jen v úvodu měli Němci převahu, pak už na rychle si přihrávajícího soupeře neměli. „Prvních deset minut jsme byli nervózní a Němci byli lepší. Po nastřelení tyčky jsme zjistili, že můžeme vyhrát a od té doby byli lepší. Záloha fungovala, ale s jednogólovým náskokem si nemůžete nikdy být jistý vítězstvím. Stačí jedna povedená střela, přímý kop. Měli jsme dát ještě jednu branku, byl bych pak klidnější,“ uvědomuje si ošidnost skóre 1:0 Aragones.

Vítězný celek podával na turnaji nejvyrovnanější výkony, i ve finále se prosadil svojí ofenzivní hrou. Ta by mohla být do budoucna vzorem. „Ano, to si myslím. Hodně lidí se na naše výkony tady bude pamatovat. Od začátku jsem se snažil hráčům dodat odvahu, že mohou na šampionátu něco dokázat,“ upozornil kouč.

Extrémně šťastný

Aragones stejně jako Karel Brückner nedává příliš najevo emoce. „Hodně se raduji, i když to není navenek tak vidět. Jsem ale extrémně šťastný,“ upozornil na tiskové konferenci média zkušený trenér, který chválil své svěřence. „Sestavili jsme tým, který hrál dobře s míčem a bylo jej těžké zastavit. Pracovali jsme jako jednolitý celek,“ pochvaloval si Aragones.

Španělé vyhráli do neděle jediný velký turnaj, u triumfu na ME v roce 1964 byl Aragones jako hráč. „Ten zápas si pamatuji, jak bych mohl zapomenout? I když jsem ho sledoval jen z lavičky. Nyní jsou na tom stejně někteří hráči. Třeba tolik nenastupovali, ale jsou součástí tohoto týmu.“

Torres se může stále učit

Jednou z hvězd týmu byl útočník Fernando Torres, jehož gól finále rozhodl. „Fernando je skvělý hráč, což prokázal v Liverpoolu i v reprezentaci. Je to výjimečně rychlý hráč, který umí obejít soupeře. Navíc je tak mladý, že se může stále učit a stát se jedním z nejlepších fotbalistů na světě,“ věští čtyřiadvacetiletému forvardovi světlou budoucnost trenér.

Nyní je dlouholeté čekání ukončeno a Španělsko může směle hledět k dalším velkým turnajům. „Můžeme začít říkat, že umíme vyhrávat,“ pochvaloval si Aragones, jenž u národního celku končí. „Svému nástupci mohu popřát jen to nejlepší. Musí mít silnou vůli ustát i kritiku,“ uvedl Aragones.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: