Hlavní obsah

Poklidnou Ženevou brouzdají fotbaluchtiví fanoušci

ŽENEVA

Ulicemi Ženevy proudí skupinky českých fanoušků, kteří se chystají na středeční zápas proti Portugalsku. Poklidné město na břehu jezera fotbalovým mistrovstvím Evropy příliš nežije, vyjma zápasů domácí reprezentace je v centru klid. Na rozdíl od úterního večera, kdy do noci jezdili ulicemi města nadšení Španělé, slavící výhru nad Ruskem.

Článek

Zatímco Basilej při zahajovacím utkání šampionátu Čechů se Švýcary zaplavily davy příznivců, v Ženevě byl ve středu přes den spíše klid. Fanoušci se procházeli kolem jezera a pozorovali populární vodotrysk Jet d ‘Eau. Ten je během ME vyzdoben obřím nafukovacím míčem, který se vznáší nad vrcholem vodotrysku.

Celý ženevský kanton má necelý půlmilión obyvatel, přesto je světově známý. Ženeva je světovou metropolí hodinářského průmyslu a exkluzivních šperků. Ve městě také sídlí mezinárodní organizace jako Mezinárodní výbor Červeného kříže či Organizace spojených národů. Místní luxusní obchody jsou však pro našince cenově těžko dostupné, přestože výlohy firem jako Patek Philippe, Cartier a dalších lákají k návštěvám. Speciální fotbalovou výzdobu mají i populární květinové hodiny v Anglických zahradách na břehu jezera.

Fanoušci příliš nevěří 

V centru města nedaleko místní radnice je fanouškovská zóna, kde mohou příznivci bez vstupenek sledovat zápasy mistrovství. Přilehlým bleším trhem se procházejí čeští příznivci, krátící si chvíle před odjezdem na stadión. „Přijeli jsme v sedm ráno po třináctihodinové cestě,“ řekl Sport.cz Tomáš Krist. „Hodinu jsme ale bloudili po městě, protože tady vůbec nikdo nic neví,“ dodal třicetiletý Plzeňan. Stejně jako kamarád je ohledně podvečerního zápasu skeptický. „Doufám, že vyhrajeme. Ale moc to nevypadá,“ nehýří optimismem sedmnáctiletý Pavel Florian.

Před večerním zápasem někteří odpočívali v jednom z četných parků, nedaleko fanouškovské zóny je Park Bastoňců se známou Zdí reformátorů, což je památník hlavních aktéru reformátorství. Zde se už dopoledne čeští fanoušci fotili se svými portugalskými kolegy a hráli šachy na jedné z tuctu obřích šachovnic nedaleko Velkého divadla.

Odpoledne už had turistů zamířil Fanouškovskou mílí ke stadiónu Stade de Genéve, kde se od 18:00 utkají svěřenci trenéra Brücknera s Portugalskem. Oba celky první zápas zvládly, druhá výhra by jim téměř zajistila postup do čtvrtfinále.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: