Hlavní obsah

Bylo mi smutno, přiznal po vyřazení Česka zraněný Rosický

ŽENEVA

Jen mimo trávník mohl v neděli povzbuzovat kolegy Tomáš Rosický. Záložník Arsenalu rehabilituje pět neděl po operaci zraněné podkolenní šlachy a nedělní vyřazení českých fotbalistů z mistrovství Evropy sledoval na vlastní oči z tribuny a poté střídačky ženevského stadiónu. „Bylo mi hodně smutno. Z lavičky je to navíc ještě horší,“ přiznal po zápase novinářům Rosický.

Článek

Nebýt nepříjemného zranění, Rosický by na šampionátu nechyběl. „Zůstanou blbé vzpomínky, něco takového jsem pravděpodobně ještě neviděl,“ kroutil hlavou chvíli po závěrečném hvizdu Rosický. Jeho kolegové promarnili v poslední čtvrthodině dvougólový náskok a prohráli s Turky 2:3. „Když je to 2:0, tak se to prostě musí dohrát, maximálně s jedním obdrženým gólem. Vždyť bylo čtvrt hodiny do konce, to se musí umlátit a my vůbec nepodrželi balón,“ litoval bývalý hráč Sparty.

Do základní jedenáctky se vrátil Jan Koller, kouč Brückner naordinoval svým svěřencům rychlé překonání defenzívy soupeře dlouhými centry. „První půle byla naprosto v pořádku, kluci byli jasně lepší. Druhou byli od začátku pod tlakem, nepodrželi balón, i když paradoxně z jejich největšího tlaku jsme dali gól na 2:0. Zdálo se mi ale, že jsme pořád nervóznější. Proč nevím. Kluci najednou měli v hlavě strach o výsledek,“ přemítá o zvratu sedmadvacetiletý fotbalista.

Mladí se budou muset rychle ukázat

Klíčovým okamžikem byla chyba jindy excelentního brankáře Čecha, který tři minuty před koncem daroval vyrovnání Nihatovi. „To se holt stane. Udělal chybu, která rozhodla zápas. Celý tým to poznamenalo, při třetím gólu zbytečně vystoupili, když to mohli v klidu ucouvat,“ divil se i netradičnímu řešení obranné situace v závěru duelu.

Neúspěchem se tak s národním celkem rozloučil trenér Brückner i někteří starší fotbalisté. Nový reprezentační lodivod zahájí přestavbu, šanci by měli dostat třeba mladíci z loni stříbrné dvacítky na MS. „Mladí budou muset rychle ukázat, jestli na to mají nebo ne,“ má jasno Rosický.

Komplikované zranění se pomalu léčí, v neděli ještě fotbalista belhal s pomocí berlí. „Ty bych měl za týden odhodit a začít se s ortézou pomalu připravovat,“ popsal svůj aktuální zdravotní stav obvyklý reprezentační kapitán. „Když vše půjde dobře, měl bych stihnout začátek sezóny,“ dodal Rosický.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: