Hlavní obsah

Brückner: Smrtící útočnou smršť jako v Portugalsku nečekám

Další důležité rozhodnutí má Karel Brückner za sebou. Ve středu oznámil trenér fotbalové reprezentace třiadvacetičlennou nominaci na mistrovství Evropy. Mimo zraněného kapitána Rosického nechybí z očekávaných opor žádná, návrat vyloučil Pavel Nedvěd. I bez hvězdných záložníků chtějí Češi na šampionátu uspět. „Neúčast Rosického je ztrátou, ale nechci si hledat alibi,“ řekl reprezentační kouč ve středu na tiskové konferenci.

Článek

V nominaci chybí Pavel Nedvěd. Kdy vám oznámil, že návrat do reprezentace neplánuje?

Definitivně včera. Potvrdil to, co jsem očekával. Nikdy nenaznačil, že by mohla být jiná odpověď.

Do pořádku se nedal Rosický. Jak jeho absence ovlivní složení týmu?

Neúčast Rosického je ztrátou, ale nechci si hledat alibi. Svůj cíl - postup ze skupiny - chceme splnit i tak. Musíme si s tím poradit. Neúčast Tomáše mě hrozně mrzí kvůli němu samotnému. Pokud by neměl zdravotní problémy, patřil by určitě mezi nejlepší hráče mistrovství.

Poprvé jste povolal Václava Svěrkoše...

Toho jsem měl v nominacích už dříve, sleduju ho už asi čtyři roky. Viděl jsem ho hrát ještě v Mönchengladbachu. Byl to v té době nejtalentovanější útočník. A stále je talentovaný. Pro mě není žádné překvapení, že je v nominaci.

Jaká je situace ohledně Radka Šírla?

Radek Šírl má problémy s kolenním kloubem pravé nohy a ve finále Poháru UEFA jde do rizika. Neví, co to bude dělat, zranění prý přetrvává už tři týdny. Zavoláme si po finále.

Takže počet nominovaných se bude měnit?

Takřka nikdy se ještě nestalo, že by nedošlo ke změnám. Byl bych rád, kdyby nominace tak zůstala, ale nějaké posuny jsou pravděpodobné. Mám raději variantu, kdy se rozhodnu pro maximální povolený počet nominovaných hráčů a je vše jasné. Tentokrát máme otazníky. Kováč je po zranění, stejně tak Jankulovski. Věřím, že budou v pořádku. Na soustředění vezmeme asi jednoho až dva hráče navíc. Ale nebudu ani naznačovat, kdo by to vedle Šírla mohl být.

Problémy s uvolněním Sionka s Pospěchem dělala Kodaň. Změnilo se něco?

Bylo nám sděleno, že hráči jsou povinni do 24. května plnit klubové povinnosti. Že FC Kodaň pořád o něco hraje. Takže to budou poslední reprezentanti, uvolnění na mistrovství Evropy. V Dánsku máme totiž reprezentanty jenom my.

Na kom by měl v Rakousku a Švýcarsku ležet největší díl zodpovědnosti?

Za celé tři kvalifikace a finálové turnaje jsme neměli tým postavený na jednom hráči. Někteří jako třeba Nedvěd nebo Poborský udělali občas víc, ale vždy to bylo v rámci týmového výkonu. Ještě víc to platilo v poslední kvalifikaci. Síle mužstva věřím.

Jak se připravujete na soupeře českého celku v základní skupině?

Blíže jsem se zatím koukal na Švýcarsko. Máme rozbory z jeho posledních přípravných utkání. Ostatní mužstva přijdou na řadu později. Co se týká kádru, nejsilnějším mužstvem je Portugalsko. Švýcaři budou houževnatí a motivovaní, jejich síla bude v domácím prostředí narůstat. Nemají velké hvězdy, ale většina hraje kvalitně v bundeslize. O Turcích nechci spekulovat, že by byli outsiderem. Taky fotbal umí, jsou nevyzpytatelní. Jedna chyba, jeden nepovedený poločas můžou znamenat konec.

Jakou hrou by se měla na Euru prezentovat reprezentace?

Nebude to smrtící útočná smršť, jakou jsme předváděli v kvalifikaci na předchozí Euro i přímo v Portugalsku. Musíme reálně zhodnotit své kvality a podle toho přistoupit k taktice. Realita je taková.

Reklama

Související témata: