Hlavní obsah

Brückner: Otazníky ohledně sestavy nemám

Poprvé po příletu k závěrečnému soustředění před mistrovstvím Evropy byl k dispozici novinářům hlavní trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner. Zkušený kouč ve středu v Seefeldu trpělivě odpovídal na dotazy ohledně národního celku. Jak přiznal, má před sobotním startem šampionátu téměř jasno o sestavě proti Švýcarsku. „Pokud nebudeme mít zdravotní problémy, tak žádné otazníky nemám.“

Článek

Příprava v Seefeldu je plném proudu. Pilujete už taktické varianty?

Na čtvrtečním tréninku si chceme něco taktického naznačit. Takové demoverze, které doděláváme v teorii. Vše precizujeme, velkou část taktiky děláme s hráči na hotelu.

Nemožnost kompletního uzavření tréninku vám nevadí?

Komplikace to není. Víme, že stadióny jsou téměř všude otevřené. Taktické informace trošku schováme.

Jak vaše plány ovlivňuje chladnější počasí?

Počasí je naprosto v pořádku. Trávník nebyl mokřejší, takže jsme některé partie těla při kopech namáhali víc. Drhne to a pohyb je jiný. Zdravotní problémy z toho mít nebudeme, ale Tomáš Ujfaluši má lehce zraněný úpon břišního svalu. Ale není to snad nic vážného.

Českému celku vyšla přípravná utkání, znepokojuje vás před startem ME něco?

Přípravy se hrají v době, kdy všechno není z různých příčin dokonalé. Našel jsem spoustu věcí, které se musejí takřka za pochodu zlepšit. Měli jsme po zápasech další osm dní na práci, ale to je nekonečný proces.

Chystali jste se i na variantu bez Jana Kollera, jehož zranění v úvodním duelu MS 2006 nabořilo herní koncepci?

Jenda Koller není nenahraditelný. Jeho role je nezastupitelná, v jeho absenci jsme styl změnili. Máme čtyři typy útočníků, které můžeme nasadit.

Zabýval jste se už podrobněji Švýcary?

Viděl jsem je mnohokrát na záznamech. Asi osm nebo deset utkání, nejvíc důrazu klademe na poslední čtyři. Je to stabilizované mužstvo, po hráčské stránce i systému hry. Konsolidovaný soupeř s kvalitním obsazením postů. Ve čtvrtek dopoledne budeme protivníka sledovat s hráči.

Kde hledat jejich lídry?

Je to týmové mužstvo. Možná bych už i trefil sestavu. Vyzdvihl bych v obraně Senderose, dále pak Inlera, Barnettu, Freie. Známe svého soupeře důkladně.

Odpoledne mají vaši svěřenci volno. Přivezl jste si s sebou nějakou knížku, nad kterou byste mohl relaxovat?

To jste mě překvapil. Čas na takovou zábavu tady nemám.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: