Hlavní obsah

Čech: Ukázali jsme obrovskou vůli a výsledek jsme ubránili

Nejlepším hráčem české reprezentace v utkání proti Švýcarům byl brankář Petr Čech. Hlavně díky němu Švýcaři nedokázali ani jednou skórovat a český tým slavil po 90 minutách hry hubenou výhru 1:0. „Pro gólmana je vždycky lepší, když je v permanenci. Na druhou stranu to znamená, že jsme nehráli úplně nejlíp,“ hodnotil český gólman po zápase.

Článek

Jak jste si užil zahajovací zápas?

Jsem samozřejmě rád, že můj šedesátý reprezentační start skončil vítězně. Navíc jsem se na tento zápas strašně těšil. Vrátil jsem se totiž na místo, kde jsme vyhráli před šesti lety mistrovství Evropy jednadvacítek. Zahajovat turnaj je vždycky velká čest a mám radost, že jsme to zvládli co se týče výsledku na výbornou. Tři body se počítají dvojnásob.

Ale v brance jste se rozhodně nenudil.

Zachytal jsem si dost. Pro gólmana je vždycky lepší, když je v permanenci. Na druhou stranu to znamená, že jsme nehráli úplně nejlíp. A to my víme, zápas se nám nepovedl úplně stoprocentně. Ve druhém poločase jsme ztráceli hodně míčů a dostali jsme pod tlak. Ale ukázali jsme obrovskou vůli, soudržnost a výsledek jsme ubránili.

Kdy vám bylo v zápase nejhůř? Při břevnu Vonlanthena?

Asi ano. Vyrážel jsem střelu Barnetty, který pálil asi ze šesti metrů. Navíc se míč trochu otřel o Davida Rozehnala, změnil směr. Vonlanthen to pak mohl dorazit, ale špatně s tím naložil. V tu chvíli jsme měli štěstí.

Ještě v prvním poločase jste chytil jasnou šanci Freiovi.

To byl možná nejdůležitější zákrok. Bylo to za stavu 0:0 a jsem rád, že jsem tam byl včas. Kdyby to dal, asi by se to vyvíjelo jinak. A jak se ukázalo, nakonec na výhru stačil jediný gól.

Právě pro vašeho kamaráda Freie zápas i celý šampionát předčasně skončil. Hovořil jste s ním?

Po zápase jsem ho jen pozdravil, protože odjížděl do nemocnice na vyšetření. Popřál jsem mu štěstí. Mrzí mě, jak to dopadlo. Vím, jak miluje fotbal, pro něj to byla obrovská výzva být kapitánem týmu, který hraje doma. A nakonec pro něj šampionát skončil po čtyřiceti minutách.

Byl jste překvapen, když šel místo Kollera na hřiště Svěrkoš a rozhodl zápas?

Věděli jsme, že tahle varianta může přijít, když budeme potřebovat rychlíka na hrot. Mohl tam jít Svěrky nebo Bary. Nakonec trenér poslal Vaška a měl šťastnou ruku.

Když dostal Svěrkoš v závěru zápasu úder do břicha, běžel jste mu poskytnout první pomoc...

Špatně se mu dýchalo. Jenže člověk není úplně doktor, tak jsem s ním radši moc nehýbal, abych mu nijak nepřitížil. Navíc lékaři tam byli hned a naštěstí nešlo o nic vážného.

Proč si myslíte, že to na úvod bylo z české strany herně místy hodně špatné?

My si uvědomujeme, že tam bylo docela dost chyb a výkon nebyl ideální. Ale v defenzívě jsme odvedli obrovský kus práce. I díky tomu jsme zápas urvali. Když vyhrajete utkání, ve kterém se nedaří, je to dobré znamení. Uvidíme, jak s tím naložíme v dalších zápasech.

Tomáš Ujfaluši řekl, že je pro mužstvo radost, když má za sebou nejlepšího gólmana na světě. Jak se taková slova poslouchají?

Hezky, ale ještě není konec turnaje. Doufám, že to bude opakovat každý zápas.

Nakolik je reálné, abyste měli jako před čtyřmi lety na mistrovství Evropy v Portugalsku jistý postup po dvou zápasech?

Reálné to je. Máme na to, abychom Portugalcům ve středu body sebrali. Každý bod se bude počítat.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: