Hlavní obsah

Jankulovski: Portugalci jsou vynikající, Ronalda musíme zdvojovat

Před další výzvou stojí na ME česká reprezentace. Ve středu se v Ženevě utká se silným Portugalskem. Zejména obranu čeká složitý úkol, musí uhlídat v současnosti asi nejlepšího fotbalistu světa Cristiana Ronalda. „Má úplně všechno, vynikající techniku i je obrovsky rychlý. Nejlepší způsob bránění je ho zdvojovat,“ řekl novinářům český Fotbalista roku 2007 Marek Jankulovski.

Článek

V sezóně jste měl potíže se zraněním, už jste v pořádku?

Koleno bylo dobré a jsem za to rád. Je to čtyři nebo pět měsíců, co jsem naposledy hrál devadesát minut. Po zápase naštěstí neoteklo.

Švýcaři měli místy tlak a šance, sehrávali jste se ještě s kolegy z defenzívy?

Spolupráce byla dobrá, poctivě jsme vzadu pracovali. Byla tam okénka, ale to k tomu patří. Nedostali jsme gól, i když soupeř šance měl. To je důležité. Výkon ale snad ještě půjde nahoru.

Portugalci jsou ale v útoku ještě nebezpečnější...

Čeká nás těžký zápas. Jejich utkání jsme ještě neviděli, já na dopingové kontrole sledoval první poločas. Je to vynikající soupeř, technicky vybavený. Mají velkou kvalitu, hlavně v ofenzivě.

Jejich hlavní hvězdou je Cristiano Ronaldo. Jak se dá bránit?

Momentálně je to jeden z nejlepších hráčů, kteří jsou na fotbalových trávnících k vidění. Má úplně všechno, vynikající techniku a navíc je obrovsky rychlý. Je potřeba ho zdvojovat, hrál jsem proti němu v Lize mistrů. Každý se dá ubránit, s ním to ale bude mnohem těžší než obvykle.

Na které další Portugalce si budete muset dát pozor?

Kvalitních hráčů mají moc. Určitě by to byl Deco, který je výborný ve středu zálohy. Na hrotu je hodně nepříjemný Nuno Gomez. Vynikající v soubojích jeden na jednoho jsou Quaresma a Simao. Zápas nebude jenom o Ronaldovi.

Před čtyřmi lety jste ne ME porazili v ofenzivním zápase Nizozemsko. Může se podobně otevřené utkání opakovat i proti Portugalcům?

Výhra obou mančaftů v úvodním zápase šampionátu na to vliv mít nebude. I když máme oba víc sebevědomí se třemi body v kapse.

Bude ale potřeba více podporovat ofenzívu, což se proti Švýcarsku příliš nedařilo...

To vyplynulo ze hry. Obrana moc zálohu nepodporovala, nechtěli jsme to příliš otevřít.

Už ve středu ale můžete mít jistý postup do čtvrtfinále. Nebo budete spoléhat na dvě remízy ve zbývajících utkáních?

Na to nemůžeme spoléhat. Na remízy se hrát nedá, gól můžete vždycky dostat. Bylo by těžké stát proti Portugalcům vzadu a hrát na bezbrankovou remízu.

V postup ale určitě věříte. Rozhodne se už po druhém zápase?

Bude to těžké. Tři body ze soboty nás drží ve hře o postup až do konce. Jako hráč věřím, že ve středu postoupíme. Uděláme pro to všechno.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: