Hlavní obsah

Proti Čechům na EURO nasadí Poláci možná i hráče ze třetí ligy

PRAHA

Pyšní se skvělými novými stadióny, čeká je velký fotbalový svátek, přesto fotbalové fanoušky Polska trápí vyhlídky na blížící se EURO 2012, kde se ve skupině utkají mimo jiné i s Českou republikou. Velké pochybnosti totiž panují nad kvalitou domácí reprezentace. Poprvé v historii polského národního týmu hrozí, že na velký mezinárodní turnaj kouč nominuje hráče ze třetí ligy.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Stadiónem v polské Vratislavi se Poláci můžou chlubit. Ale co jejich fotbalová reprezentace?

Článek

Velký favorit reprezentačního kouče Františka Smudy na post krajního obránce Sebastian Boenisch se po vleklých zdravotních patáliích nemůže prosadit do základní sestavy bundesligového Werderu Brémy. Rodilý Polák, který však většinu života strávil v Německu, byl ještě v prosinci přesvědčen, že se rychle vrátí do základní jedenáctky Werderu. To se ale zatím nekoná.

„Po tom všem, čím prošel, pro nás teď není kandidátem do hry,“ ukončil spekulace na téma Boenisch kouč Werderu Thomas Schaaf v listu Kreis Zeitung. Rodák z Gliwic tak musí nastupovat jen za třetiligovou rezervu. V takto nevýhodné situaci musí bojovat o novou smlouvu, protože ta stávající mu vyprší na konci června.

V německých médiích se však spekuluje o tom, že šance na prodloužení kontraktu se blíží nule. Pětadvacetiletý obránce nenastoupil v bundeslize, především kvůli dvěma operacím kolena, už rok a půl, což pro něj není před blížícím se ME dobrá pozice.

Vrátí se Sebastian Boenisch do sestavy Werderu?foto: facebook

Za Polsko navíc dosud odehrál jen dva přátelské zápasy (v jedenadvacítce reprezentoval ještě Německo). Trenér Smuda s ním však podle všeho pro národní tým na kraj obrany počítá, za což doma často sklízel kritiku.

„Je určitě schopný dostat se po zranění zpátky do výborné formy. Ale trenér věděl o jeho potížích dávno a měl mít místo něho alespoň dva jiné kandidáty. Zajímalo by mě, kdy vůbec začne hrát v klubu. Nemá smysl na něj čekat, je to hazard,“ řekl například nedávno listu Gazeta Wyborcza někdejší stříbrný medailista z OH 1992 Marek Kozminski.

Reprezentant ze třetí ligy? To tu ještě nebylo

Podobné problémy má v Německu i další polský reprezentant Adam Matuszczyk. V bundeligovém Kolíně nedostával dvaadvacetiletý středopolař tolik šancí, a tak se přesunul do druholigové Fortuny Düsseldorf.

Tam by se mohl usadit v základní jedenáctce týmu, jenž bojuje o postup do bundesligy. Ale i v přípravných zápas na soustředění ve Španělsku ho trenér střídal a zřejmě ho čeká boj o místo s početnou konkurencí. „Je vidět, že mezi hráči panuje napětí. Po angažování Matuszczyka je konkurence obrovská a trenér navíc opakuje, že nikdo nemá nic jisté,“ potvrzuje Westdeutsche Zeitung.

Server Sport.pl s výhledem na evrospký šampionát připomíná, že Polsko reprezentovali na velkých mezinárodních turnajích hráči z nižších lig jen velmi zřídka. Například v roce 2002 na MS v Koreji a Japonsku byl v národním týmu Paweł Kryszałowicz, jenž v této době hrál druhou bundesligu, a táké Marek Kozminski z druhé italské soutěže. Leo Beenhakker zase povolal na EURO 2008 Marka Saganowskiho z druhé anglické ligy.

I Českou republiku reprezentoval na velké akci hráč z nižší soutěže. Nejznámějším takovým případem byl nejspíš Karel Poborský, jenž odjel na MS 2006 coby hráč druholigových Českých Budějovic. Po vyhazovu ze Sparty měl řadu prvoligových nabídek z Česka i ze zahraničí, ale dal přednost návratu domů.

Reklama

Související témata: