Hlavní obsah

Bitva o dobrou postel skončila, teď už jen EURO 2012 rozehrát – a vyhrát

PRAHA

Osmého června, den úvodního výkopu fotbalové EURO 2012, je blízko i daleko zároveň. Záleží na tom, co všechno do té doby ještě chtějí účastníci turnaje stihnout. Program šampionátu je znám již od prosincového losu v Kyjevě, po němž se vedení jednotlivých výprav vrhlo na výběr hotelů a tréninkových ploch. Hned třináct týmů bude mít základnu v Polsku, jen tři na Ukrajině.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Jiráček si odstavuje Španěla Arbeolu v kvalifikačním utkání na Letné.

Článek

Bitvu o dobrou postel neradno podceňovat. Už nejednou se stalo, že o ideální prostředí mělo zájem víc dravců – a kdo byl nejrychlejší, vyhrál.

Tak jako před mistrovstvím Evropy 2004 v Portugalsku. O uzavřený hotelový komplex Penha Longa za Lisabonem usilovali také Švýcaři a Řekové. Na „Dlouhé skále“, jak v překladu zní sídlo, kam jezdívali odpočívat i portugalští králové, se však nakonec ubytovali Češi. Zvýšených nákladů nemuseli litovat, zisky za postup do semifinále je bohatě převýšily.

Jen tak mimochodem – Nedvěd a spol. tenkrát vypadli právě s Řeckem, což se dalo brát jako pomstu za Penha Longu...

Tři centra: Varšava, Gdaňsk a Krakov

Po osmi letech se Češi s Řeky utkají znovu, tentokrát v základní skupině. Budou to k sobě mít dost daleko. Zatímco Rosický a spol. budou bydlet ve Vratislavi, kde sehrají všechny tři zápasy ve skupině A, Řekové si vybrali Jachranku poblíž Varšavy.

UEFA zveřejnila tabulku, kde budou účastníci turnaje bydlet a trénovat. Třináct mužstev si vybralo své přechodné základny v Polsku, pouze tři na Ukrajině.

Rosický už má skřínku... Šatna se jmenovkami českých fotbalistů na stadiónu Šlask Vratislav, kde v červnu odehrají své zápasy v základní skupině na mistrovství Evropy.foto: ČTK/Martin Gregor

Největší zájem byl o Varšavu, Gdaňsk, Krakov a jejich okolí. Poblíž hlavního města budou rozmístěny domácí Polsko, Chorvatsko, Řecko a Rusko. Gdaňské oblasti a tím pádem svěžímu větru od Baltského moře daly přednost Dánsko, Německo, Irsko a Španělsko. Krakov sice není hostitelským městem turnaje, profit mu však přinesou výpravy Anglie, Itálie a Nizozemska.

Výběr ovlivnil oficiální katalog i vlastní průzkum

Portugalci budou mít sami pro sebe Poznaň. Češi zase Vratislav, jen kousek za českými hranicemi a tudíž velmi blízko domovu.

Ukrajinci zůstali pochopitelně ve svém hlavním městě, Kyjev si spolu s nimi vybrali také Švédové. A Francouzi zvolili Doněck.

Bylo z čeho vybírat. Pořadatelé zařadili do oficiálního nabídkového katalogu 38 míst, jež nabízejí vynikající možnosti ubytování ve spojení s blízkými tréninkovými plochami. Všichni účastníci pak také sondovali terén na vlastní pěst.

Třeba Češi zvažovali tři varianty - Jelení Horu, městečko Trzebnica poblíž Vratislavi a pak samotné centrum města. Vzhledem k tréninkovým podmínkám a blízkosti stadiónu, na němž postupně proti Rusku, Řecku a Polsku nastoupí, však dostal přednost vratislavský hotel Monopol. „Rozhodlo přání trenéra,“ ujistil šéf asociace Miroslav Pelta, že Michal Bílek měl při výběru volnou ruku.

Teď už jen zbývá šampionát rozehrát. A vyhrát ho...

Kde budou bydlet během ME 2012
TýmHotelTréninkový stadión
ChorvatskoSielanka (Warka)Sielanka (Warka)
Česká rep.Monopol (Vratislav)Šlask (Vratislav)
DánskoMarine (Kolobrzeg)Městský (Kolobrzeg)
AnglieStary (Krakov)Hutnik (Krakov)
ŠpanělskoMistral Sport (Gniewino)Městský (Gniewino)
FrancieKirsha (Doněck)Kirsha (Doněck)
NěmeckoDwor Oliwski (Gdaňsk)Městský (Gdaňsk)
ŘeckoWarszawianka (Jachranka)Městský (Legionowo)
IrskoSheraton (Sopoty)Městský (Gdyně)
ItálieTurowka (Wieliczka)Městský (Krakov)
NizozemskoSheraton (Krakov)Městský (Krakov)
PolskoHyatt Regency (Varšava)Polonia (Varšava)
PortugalskoRemes (Opalenica)Městský (Opalenica)
RuskoLe Meridien Bristol (Varšava)Městský (Sulejowek)
ŠvédskoPlatium (Kozyn)Konča (Kyjev)
Ukrajinabáza Dynama (Kyjev)báza Dynama (Kyjev)

Reklama

Související témata: