Hlavní obsah

Poláci se bojí, že na Euro přijede míň fanoušků, než čekali

VARŠAVA

Polští pořadatelé letošního mistrovství Evropy ve fotbale možná přehnali odhady počtů fanoušků, kteří se na tento sportovní svátek přijedou podívat. Dnes o tom píše list Dziennik Gazeta Prawna, podle kterého se na schůzkách pořadatelských měst a představitelů fanoušků ze zahraničí ukazuje, že zájem o šampionát je menší, než se čekalo.

Článek

Organizátoři ještě začátkem letošního roku odhadovali, že na zápasy hrané v základních skupinách se přijede podívat 470 000 až 710 000 lidí. Ve skutečnosti jich může být ale výrazně méně, Dziennik píše o 200 000 fanoušků. "Po předběžných informacích od fanouškovských organizací musíme změnit odhadované počty fanoušků," řekl listu Dariusz Lapiňski, který je ve společnosti PL.2012, která má v Polsku na starosti koordinaci příprav na šampionát, odpovědný za projekty spojené s fanoušky.

Nově Poláci odhadují, že každý den, kdy bude ve Vratislavi hrát například český tým, do města přijede 10 000 až 12 000 fanoušků z Česka. V podobném počtu by mohli dorazit na zápasy svých mužstev Rusové, Irové a Chorvati. Výrazně méně by pak prý mohlo být Italů, Španělů a Řeků. Na všechny tři zápasy Čechů v základní skupině tak může podle současných odhadů přijet okolo 30 000 českých milovníků fotbalu, původně se přitom počítalo s 150 000 až 240 000 lidmi, píše Dziennik.

"Ještě se nekonaly rozhovory se všemi fanouškovskými sdruženími, proto se dá očekávat, že počty budou nakonec vyšší než nynější odhady," tvrdí šéf komunikace společnosti PL.2012 Mikolaj Piotrowski.

Dziennik připomíná, že s odhady zájmů ze strany sportovních fanoušků to přehnali i pořadatelé letošní letní olympiády v Londýně i té v Aténách v roce 2004.

Poslední odhady rozhodně nejsou dobrou zprávou pro majitele restaurací a různých ubytovacích zařízení. Mnozí z nich prý přestali mluvit o tom, jak na dobu mistrovství zvýší ceny až o pětinu. Nyní tvrdí, že své služby zdraží nejvýše o desetinu.

Mistrovství Evropy ve fotbale se koná od 8. června do 1. července v Polsku a na Ukrajině. V obou zemích se bude hrát ve čtveřici měst. V Polsku to je Vratislav, Varšava, Poznaň a Gdaňsk, na Ukrajině Kyjev, Lvov, Charkov a Doněck.

Reklama

Související témata: