Hlavní obsah

Bílek roztáčí nominační ruletu směřující k EURU, do Irska bere i Rajtorala

Příjemné starosti začínají. Fotbalová reprezentace se z baráže probila na EURO 2012 a teď startuje jarní bitva o konečnou nominaci na šampionát v Polsku a na Ukrajině. První letošní zkouškou bude zápas s Irskem, k němuž národní tým nastoupí poslední únorový den v Dublinu. Trenér Michal Bílek sází na osvědčený tým, jediným nováčkem je plzeňský obránce František Rajtoral.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Plzeňský František Rajtoral (vpravo) se raduje ze své trefy i z nominace do reprezentace...

Článek
Fotogalerie

Žádné velké testování se konat nebude, na experimenty už vůbec prostor nezbývá. Národní tým nastoupí příští týden v Irsku, další dvě prověrky přijdou na řadu až po skončení klubové sezóny. V rámci soustředění v Rakousku se utká s Izraelem, pak už jen domácí generálka s Maďarskem a odlet do dějiště šampionátu, kde Rosický a spol. v základní skupině A narazí na Rusko, Řecko a Polsko.

Překvapení nejsou vyloučena, těžko však lze očekávat, že by se výrazně obměnil kádr, který postup na mistrovství Evropy vybojoval. Nominace na Irsko je toho dokladem. Objevil se v ní jediný nový hráč, a to ještě vynuceně.

„Zranil se nám Zdeněk Pospěch, který bude asi měsíc mimo hru. Hned od začátku jsem měl jasno, že místo něj povolám Františka Rajtorala. V Plzni podává dlouhodobě kvalitní výkony. Ať už šlo o Ligu mistrů či první zápas se Schalke,“ vysvětlil kouč Michal Bílek.

Příští týden půjde o krátký sraz. Hráči se sejdou v pondělí v Praze, večer se zúčastní vyhlášení ankety Sazka Fotbalista roku 2011. V úterý odlet do Dublinu a ve středu zápas v novém moderním stánku Aviva Stadium.

„Jsme rádi, že poté, co jsme zrušili zápas s Řeckem, se můžeme utkat právě s Irskem,“ konstatoval manažer nároďáku Vladimír Šmicer.

V realizačním týmu došlo v zimě ke dvěma změnám. Během šampionátu se k áčku jako asistent připojí Jakub Dovalil, kouč jedenadvacítky. Místo „bagristy“ Jaroslava Johna je pak novým kustodem Petr Bílek. „Osmnáct let tuto práci dělal u hokejové reprezentace, má spoustu zkušeností,“ vyzdvihl Šmicer.

Také Irové jsou účastníkem letošního šampionátu. Při losu vyfasovali o poznání těžší skupinu se Španělskem, Itálií a Chorvatskem. Italský trenér Giovanni Trapattoni povolal proti Čechům všechny irské hvězdy včetně nejlepšího střelce Robbieho Keana či záložníka Stephena Hunta, který v roce 2006 prorazil lebku brankáři Petru Čechovi.

Češi se však od prosincového losu zaměřují hlavně na soupeře ze základní skupiny mistrovství Evropy. „Máme tři pozorovatele. Josef Csaplár se zaměřil na Polsko, Dan Drahokoupil na Řecko a můj spolupracovník Jan Bauer pro nás sleduje Rusko. Musíme o nich samozřejmě vědět co nejvíc,“ řekl Bílek.

Nominace fotbalové reprezentace na přípravné utkání v Irsku (29. února):
KlubPočet startůBranky
Brankáři
Petr ČechChelsea880
Jaroslav DrobnýHamburk50
Obránci
František RajtoralPlzeň00
Jan RajnochSivasspor150
Tomáš SivokBesiktas233
Theodor Gebre SelassieLiberec70
Roman HubníkHertha Berlín202
Daniel PudilCesena222
Michal KadlecLeverkusen327
Záložníci
Petr JiráčekWolfsburg51
Tomáš RosickýArsenal8520
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck400
Daniel KolářPlzeň81
Jaroslav PlašilBordeaux696
Jan RezekFamagusta113
Václav PilařPlzeň61
Milan PetrželaPlzeň80
Útočníci
Milan BarošGalatasaray8639
David LafataJablonec152
Tomáš PekhartNorimberk80
Nejbližší program fotbalové reprezentace
29.2.Irsko – ČR v Dublinu
26.5.ČR – Izrael v Grazu
1.6.ČR – Maďarsko v Praze
Základní skupina EURO 2012
8.6.ČR – Rusko ve Vratislavi
12.6.Řecko – ČR ve Vratislavi
16.6.ČR – Polsko ve Vratislavi

Reklama

Související témata: