Hlavní obsah

Bílek čeká na Necida a Rosickému do jednání s Arsenalem nemluví

PRAHA

Dal svým osvědčeným chlapcům téměř neochvějnou jistotu, že o start na evropském šampionátu nepřijdou. Nominace trenéra fotbalové reprezentace Michala Bílka na přátelský zápas v Irsku (29. února) se obešla bez překvapení, jen zraněného Pospěcha nahradil jediný nováček Rajtoral. Žádné experimenty před EURO 2012 nebudou, zbývající přípravy proti Izraeli a Maďarsku následují až těsně před odjezdem na šampionát.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Kapitán Tomáš Rosický a trenér Michal Bílek (vpravo) na tréninku

Článek

Ještě v pátek stáli s manažerem nároďáku Vladimírem Šmicrem ve smuteční síni a kouč reprezentace se před zveřejněním nominace na duel v Irsku musel vrátit k pohřbu velkého kamaráda.

„Také mě velmi zasáhla smrt Lukáše Přibyla. Poznal jsem ho ve Spartě, byl to skvělý kluk, vždy pozitivně naladěný. I teď v závěru kvalifikace mi posílal esemesky, po nichž jsem měl vždycky lepší náladu. Nároďáku hrozně fandil. I proto si přeji, aby pro nás EURO dopadlo dobře. Vím, že Lukáš by z toho měl obrovskou radost. Nikdy na něj nezapomenu,“ vyznal se Michal Bílek.

Nominace na zápas v Irsku je prakticky shodná s týmem, který postup na šampionát vybojoval. Zdá se, že žádná překvapení nechystáte.

Neříkám, že všichni nominovaní stoprocentně pojedou také na EURO. K mistrovství Evropy však mají nejblíž. Stále přicházejí v úvahu i další, třeba Suchý, Matějovský, Holek, Vacek, Štajner či Kozák. A samozřejmě Necid a Pospěch – až se oba uzdraví. Na šampionát může jet 23 hráčů a ještě nevím, kolik jich vezmeme na závěrečnou přípravu.

Pospěch má být mimo hru asi měsíc. Proč jste místo něj vybral právě plzeňského Rajtorala, jediného nováčka v týmu?

Hned jak jsem domluvil se Zdeňkem, měl jsem jasno, že místo něj povolám Frantu. V Plzni podává dlouhodobě kvalitní výkony. Ať už šlo o Ligu mistrů či první zápas se Schalke.

Jaké šance má útočník Necid, který nehrál celý podzim?

Co vím, tak zatím v CSKA Moskva zasáhl do dvou poločasů a pak zvládl 30 minut v dalším zápase. Počítáme s ním, ale záležet bude na tom, jaký bude jeho zdravotní stav a jak se chytne v klubu. Důležité je, že už je zdravotně v pořádku.

Fit je i další útočník Baroš. Jak moc vám vadí, že za vyloučení teď přišel o tři zápasy v turecké lize?

Samozřejmě bych si přál, aby pravidelně hrál. Vlastní hloupostí se připravil o tři utkání. Mám však zprávy, že v neděli už by měl nastoupit proti Besiktasi.

Kapitán nároďáku Rosický zvažuje svou budoucnost v Arsenalu. Co Tomášovi radíte?

Mluvili jsme o tom spolu již před půlrokem. On sám nejlépe ví, co pro něj bude nejvhodnější. Necháme to na něm, spekulace kolem jeho dalšího angažmá se vedou delší dobu. Jsem rád, že v poslední době za Arsenal nastupuje a na hřišti patří k těm lepším. Tomáš je stále vynikající hráč.

Jak budete vytipované hráče během jara sledovat?

Dohodli jsme se s manažerem Vláďou Šmicrem, že budeme hodně cestovat. Budeme chtít pokud možno všechny vidět v akci. A sledovat také musíme naše soupeře ve skupině. Máme tři pozorovatele. Josef Csaplár se zaměřil na Polsko, Dan Drahokoupil na Řecko a můj spolupracovník Jan Bauer pro nás sleduje Rusko. Musíme o nich samozřejmě vědět co nejvíc.

Reklama

Související témata: