Hlavní obsah

Bílka nadchl Rosický a spolu s ním bude přemlouvat i Baroše - ať po Euru nekončí

Praha

Hvězdy ještě samy o sobě úspěch nezaručí, atraktivita fotbalové reprezentace však bez nich klesá. V národním týmu se dost možná schyluje k odchodu dalších „Portugalců“, kteří před osmi lety málem došli do finále EURO 2004. Letošní mistrovství Evropy by mohlo být rozlučkou jak pro Milana Baroše (30), tak kapitána Tomáše Rosického (31). „Byla by obrovská škoda, kdyby ve třiceti končili,“ děsí se kouč Michal Bílek.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Kapitán Tomáš Rosický (vlevo) a Milan Baroš. Jak dlouho ještě v nároďáku vydrží...?

Článek

Nejsou tak daleko časy, kdy čeští fotbalisté odjížděli na šampionáty v roli spolufavoritů nebo alespoň černých koňů turnaje. Jenže ze základní sestavy nejsilnějšího Brücknerova týmu v reprezentaci zůstali už jen Čech, Rosický, Baroš a Plašil. A teď by třicátníci Rosický s Barošem měli po Euru v Polsku a na Ukrajině také skončit!?

Je to varianta, která jejich příznivcům reálně hrozí. „Něco jsem už v nároďáku odehrál a čas, kdy bych měl předat štafetu mladším, se rychle blíží," naznačil výmluvně před koncem kvalifikace Tomáš Rosický, který přitom v posledních dnech v Arsenalu zase září.

Snad neztratí chuť reprezentovat, doufá kouč

Jistě, řekl to ve chvíli, kdy bylo mužstvo znovu pod palbou kritiky a baráž ještě nemělo zdaleka jistou. Po postupu na šampionát se situace uklidnila, po nedávné remíze v Irsku se mužstvo může chystat na šampionát s čistou hlavou.

Myšlenky na odchod v nejlepším se však zřejmě kapitánovi hlavou honí. A Barošovi, který v Irsku vstřelil již svůj 40. gól v mezistátních zápasech, rovněž.

„Je pravda, že oba v poslední době pronásledovaly zdravotní problémy. Byla by však obrovská škoda, kdyby ve třiceti končili. Uvidí se po Euru. Záleží na tom, aby oba měli do reprezentace chuť," potvrzuje i kouč Michal Bílek, že s případným odchodem dlouholetých opor je třeba počítat.

Baroš trenérovi své pochyby potvrdil

Baroš komunikuje s médii mnohem méně než Rosický, úvahy tureckého legionáře jsou ovšem podobné. „Že by v nároďáku skončil, to Milan v hlavě má. Hlavně ze zdravotních důvodů," potvrdil Bílek.

Střelec Galatasaraye Istanbul je pro něj přitom stále útočníkem číslo jedna. „Navzdory časté kritice má Bary na to, aby dál hrál, a byl nároďáku platný. Minulý týden to ostatně v Irsku ukázal," poukazuje kouč.

K odchodu z Arsenalu teď Rosický nemá důvod

Rosického odchod by ho pak mrzel o to více, že „Malý Mozart" se před šampionátem vrací v Arsenalu do vynikající formy.

„Sedí mu role podhrotového hráče, který dokáže kolmicí vyslat vpřed Van Persieho. Proti AC Milán odvedl Tomáš v úterý znovu skvělou práci. Máme radost, že je zdravotně v pořádku a že stabilně nastupuje. Je vidět, že se dostal do pohody," pochvaluje si Bílek formu svého klíčového záložníka, který se z vyděděnce stává znovu hrdinou Arsenalu.

„Tomášova situace se rychle mění. Spekulovalo se, jestli by raději neměl přestoupit do jiného klubu, kde by více hrál. Tento důvod však pominul, je vidět, že kouč Wenger na Rosu hodně spoléhá. Tomáš teď navíc začal dávat i góly, což mu v poslední době chybělo," dodává Bílek.

Reklama