Hlavní obsah

Šmicer: Rosa není hlupák, aby z Arsenalu utíkal do Číny

Praha

Oddechli si, to je jasné. Šéfové fotbalové reprezentace nemohli dostat lepší zprávu, než že Tomáš Rosický o dva roky prodloužil smlouvu v londýnském Arsenalu. Kapitán národního týmu teď má jistotu a může se v klidu chystat na EURO 2012. Kouč Bílek s ním navíc může počítat i pro další kvalifikační cyklus. Pokud by „Malý Mozart“ zmizel třeba do Číny, bylo by jeho další působení v reprezentaci dost problematické.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Tomáš Rosický (druhý zprava) střílí gól do sítě AC Milán.

Článek

Arsenal délku nové smlouvy nezveřejnil, podle zákulisních informací však má Rosický mezi Kanonýry jistotu až do června 2014. Radost tak zavládla i na Strahově. Reprezentace má před blížícím se EURO 2012 spokojeného kapitána – a navíc v pekelné formě.

„Jestliže jsem po minulých zápasech Tomáše chválil, že patřil k lepším hráčům Arsenalu, pak v pondělí byl proti Newcastlu jasně nejlepší! Rád bych ho v takové fazoně viděl i na šampionátu," těší kouče Michala Bílka.

Do klíčového rozhodnutí svému kapitánovi nemluvil. Spoléhal se, že si Rosický sám vybere nejlepší variantu. Na stole měl mnohem lukrativnější nabídky z Ruska či dokonce Číny, fotbalově však jasně zvítězil Arsenal.

„Jsem si jistý, že Tomáš měl od začátku jasno a třeba o Číně vůbec nepřemýšlel. Pak by to měl s reprezentací složité. O to větší radost mám, že s ním mohu i dál počítat," věří Bílek, že Rosický bude v národním týmu pokračovat i po šampionátu.

Z top klubů nikdo sám neodchází

„Sám jsem to zažil v Liverpoolu. Podle mého je tak deset klubů na světě, z nichž žádný fotbalista ze svojí vůle neodchází. Arsenal k nim samozřejmě patří také. Peníze jsou hezká věc, ale Rosa by byl hlupák, kdyby kvůli nim teď utíkal do Číny. Věřil jsem, že taková nabídka ho nemůže zlákat," notuje si s trenérem Vladimír Šmicer, manažer národního týmu.

„Potřebujeme, aby naši reprezentanti působili v co nejkvalitnějších klubech. A Tomáš teď bude dál hrát na nejvyšší možné úrovni, takže s ním můžeme počítat. Kdyby si šel vydělat do Číny, asi by opravdu mohl reprezentaci zabalit," uvědomuje si vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem.

„Rosa je v Arsenalu zabydlený, teď hraje opravdu skvěle. Působí v nadějném týmu a rozhodla touha ještě něco dokázat. Teď jen aby se s Arsenalem konečně dočkal nějaké trofeje. Nemusí na hráče působit dobře, pokud zůstane před turnajem bez smlouvy. O to důležitější je, že Tomáš už má klid. Proto jsme měli s Míšou Bílkem velkou radost, když jsme se tuto novinu v pondělí společně dozvěděli," zdůrazňuje Šmicer.

Reklama

Související témata: