Hlavní obsah

Bílek dává šanci Polákovi, Šmicer chystá omluvenku pro Plašila

Praha

Až do soustředění před EURO 2012 nemají žádnou společnou akci, a tak se stavitelé fotbalové reprezentace museli vydat na pozorování vytipovaných hráčů. Trenér Michal Bílek viděl v sobotu v akci tři české legionáře v bundesligovém duelu Hertha Berlín – Wolfsburg (1:4). Manažer Vladimír Šmicer se zase po letech vrátil do Bordeaux, kde byl středem jeho zájmu záložník Plašil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Jiráček a Jan Polák při děkovačce hráčů Wolfsburgu směrem k fanouškům.

Článek

"Během jara budeme hodně cestovat, abychom většinu hráčů viděli na vlastní oči," avizovali Bílek se Šmicrem po přátelském duelu v Irsku (1:1), který byl poslední společnou akcí národního týmu před nominací na šampionát.

Kouč si minulý víkend vybral utkání Hertha – Wolfsburg, v němž se mu v Berlíně představil stoper domácích Roman Hubník a také záložníci soupeře Jan Polák a Petr Jiráček. Všichni se nakonec do hry dostali a žádný trenéra nezklamal.

„Pro Herthu to byl hodně nešťastný zápas s krutým výsledkem. Jednu velmi nadějnou možnost vrátit svůj tým do hry měl i Hubník, ale za stavu 1:2 se hlavou neprosadil," popsal Michal Bílek pro asociační web.

Hubník byl v 62. minutě střídán. „Rozhodně to nebylo kvůli výkonu, patří totiž k základním pilířům Herthy. Své souboje spolehlivě vyhrával, škoda neproměněné šance a následného zranění. Po nedělním vyšetření jsem s ním už mluvil a podle všeho to nebude nic vážného - jde prý o podvrtnutý kotník," oddechl si Bílek.

Jiráček se tlačí do sestavy, Polák si místo hlídá

Jiráček se právě v reprezentačním duelu v Irsku zranil, a tak se do sestavy v novém angažmá vrací jen pozvolna. „Je to dáno i tím, že Wolfsburgu se nyní daří a sestava se příliš nemění. Jiráček jde do hry ale vždy jako první střídající a i tentokrát byl hned na hřišti cítit, odehrál téměř celý druhý poločas. Škoda jen, že spoluhráči zatím nedokážou využít jeho kombinačních schopností," všiml si český kouč.

Z celého trojlístku tak odehrál celý zápas pouze Jan Polák. A pro Bílka byl nejpříjemnějším překvapením. Po zranění z úvodu jara se do základní sestavy vrátil právě na úvod čtyřzápasové série výher a už z ní nevypadl. „Honza zůstává v okruhu širšího kádru a má také šanci se objevit v nominaci pro Euro. Hrál s velkým přehledem, plnil svůj úkol vyplnit defenzívní prostor, dokázal vyhrávat souboje," chválil Bílek.

Šmicer se snažil vyjednat volno pro Plašila

Manažer nároďáku pak zamířil na jih Francie do Bordeaux, kde v letech 2005-07 sám působil jako hráč. „Nebyl jsem tu čtyři a půl roku, ale jako by se ani nic nezměnilo. Prezident i další činovníci jsou stále stejní," usmíval se Vladimír Šmicer.

Přijel oťuknout možnost, zda by klub záložníka Jaroslava Plašila neuvolnil ještě před koncem sezóny.

„Jde o to, aby si mohl také trochu odpočinout. Všichni ostatní reprezentanti budou mít alespoň kratší dovolenou, ale on jediný by den před odjezdem na soustředění do Rakouska ještě hrál. I pro zdraví hráče by bylo vhodnější, aby měl pár dnů na regeneraci," poukázal Šmicer.

S prezidentem Bordeaux se proto nezávazně domlouval na předčasném uvolnění. Příslib dostal, ale rozhodne se zřejmě až počátkem května. „Dvě až tři kola před koncem by mohlo být jasno, zda ještě o něco budou hrát. I sobotní remíza 1:1 s Dijonem jim ale boj o pohárové příčky oddálila," vylíčil manažer.

Zápas ho trochu zklamal, ne tak klíčový český záložník. „Je vidět, že Jarda je stěžejní postavou týmu a ne jen proto, že je kapitánem. Každá nebezpečná akce jde přes něj a byl u všeho podstatného. Dobrá zpráva je, že je zdravotně v pořádku," hlásí Šmicer.

Společně s Bílkem budou v pozorovacích misích pokračovat i v dalších týdnech.

Reklama