Hlavní obsah

Trenér Bílek má 50 dní před EURO jasno o osmnácti hráčích

elt, zp, ramSport.czPrávo

Trenér reprezentace Michal Bílek má 50 dní před začátkem EURO 2012 napilno. Dolaďuje program přípravy v Rakousku, objíždí s manažerem reprezentace Vladimírem Šmicrem kandidáty reprezentace a na velkou tabuli, kterou má ve své strahovské kanceláři, píše jejich jména. Nakonec jich bude muset vybrat třiadvacet. „Bude to těžký výběr. Hlavně doufám, že se nikdo nezraní,“ pravil v polovině dubna. Nabízíme jeho názor na některé nejčastěji vyslovované otázky...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Michal Bílek (uprostřed) na tréninku české reprezentace.

Článek

O kolika hráčích má padesát dní před startem šampionátu jasno?

Je jich tak osmnáct. Představu o třiadvacítce mám, teď spíš zvažuji u dalších pro a proti.

Kdy oznámí nominaci?

Na začátku týdne po skončení ligy. Oficiální termín je až koncem května. Zvažuji, zda vezmu do Rakouska jen třiadvacet hráčů a náhradníci budou v pohotovosti, nebo nás pojede víc. Spíš se přikláním k té první variantě.

Program reprezentace
15. května: nominace na závěrečné soustředění
20. května: sraz v hotelu Praha, odlet do Štýrského Hradce
26. května: Česko-Izrael, příprava ve Štýrském Hradci
27. května: večer odlet ze Štýrského Hradce do Prahy
28. května: volný den
29. května: termín nominace
29.-31. května: příprava v Praze
1. června: Česko-Maďarsko, příprava v Praze
2. června: volný den
3. června: přesun vlakem do Vratislavi
8. června: Česko-Rusko, ME, Vratislav
12. června: Česko-Řecko, ME, Vratislav
16. června: Česko-Polsko, ME, Vratislav

Výkony kterého hráče ho hodně těší?

Samozřejmě všech, kteří ve svých klubech nastupují. To je hodně důležité. Velkou radost mám ale z Tomáše Rosického. Je to kapitán týmu, klíčový hráč. Dostal se opět do formy, jakou měl před svým vážným zraněním. Hlavně aby mu vydrželo zdraví.

Záložník Sparty Krejčí je hitem jara, podobně jako Štajner?

Jirka Štajner hrál výborně i na podzim. Je jednou z variant za Rosického nebo i s ním, ale je tu ještě Marek Matějovský. Bude to jedna z důležitých otázek, kterou budeme v realizačním týmu řešit. Samozřejmě vnímám i výkony Krejčího, je to výborný levák, ale proti němu mluví nevyzrálost, což je pro takový turnaj hodně důležité. Má například rezervy v pokrytí míče.

Manželky a zábava ve Vratislavi?

Vratislav je blízko, takže očekávám, že tam přijedou i blízcí hráčů. Manželky určitě nebudou v našem hotelu po dobu základní skupiny, pak se uvidí. Co se týká zábavy, v Českém domě se počítá s programem. Není vyloučeno, že bychom někoho pozvali k nám do hotelu. Hráče nehodláme izolovat od okolí. Budou moci chodit do města, bydlíme v centru, ale náš program samozřejmě bude mít pevný řád.

Nominace na EURO podle Sport.cz a Práva
BRANKÁŘI
Petr Čech - Chelsea drží výjimečnými zákroky nad vodou v honbě za špičkou v Premier League, skvěle chytal dosud i v Lize mistrů. Jasná jednička.
Jaroslav Drobný - Přestože se ho v Hamburku chtěli zříct kvůli věku, skvělými výkony přiměl vedení změnit názor a táhne klub za záchranou.
Jan Laštůvka - Nedávno si zranil koleno, ale už je zpět v sestavě Dněpropetrovsku. Za trmácení v průběhu kvalifikace si místo zaslouží.
OBRÁNCI
Theodor Gebre Selassie - Nejlepší český pravý obránce. Jako jedna z mála podzimních ligových komet si formu udržel. Precizně brání, skvěle podporuje ofenzívu.
Michal Kadlec - Využitelný na kraji obranné řady i v jejím středu. Jeho forma kolísá v souladu s proměnlivými výkony Leverkusenu.
Tomáš Sivok - V tureckém Besiktasi bojuje o smlouvu, ale nejistota ho nesrazila. Nejlepší český stoper současnosti. Lídr defenzívy národního mužstva.
Roman Hubník - Tápe v šedi Herthy Berlín, mířící do druhé bundesligy. Nezáří, jeho výkonnost je jako na houpačce. Ale má Bílkovu důvěru, kouč nerad sahá ke změnám.
David Limberský - Na podzim se mu reprezentace vyhýbala, ač do ní patřil. Po jarních výkonech, zejména super představeních proti Schalke v Evropské lize, nikdo o jeho místě pro EURO nemůže pochybovat.
Daniel Pudil - Hraje italskou ligu, což je permanentka do národního mužstva, zvláště v situaci, kdy jako jediný může hrát na levé straně v obraně i záloze. Na obou postech jej využívají i v Ceseně.
Jan Rajnoch - Alternativa na post stopera. Na přestupu do Sivassporu vydělal. Hraje pravidelně, je nebezpečný při standardních situacích a v turecké lize střílí góly.
František Rajtoral - Z kabiny národního mužstva rychlík z Plzně s tahem na branku a dobrým zakončením vystrnadil Pospěcha, ale na jaře jeho forma kolísá.
ZÁLOŽNÍCI
Tomáš Rosický - Dostal se do skvělé formy. Anglie je paf z výkonů, které předvádí při tažení Arsenalu za Ligou mistrů v nabitém čele Premier League. Nezpochybnitelný lídr sestavy.
Jaroslav Plašil - Z dělníka vyrostl v tvůrce, který může hrát ve středové řadě kdekoliv a skvěle si vedl na místě defenzívního záložníka.
Jan Rezek - Na Kypru hraje pravidelně, je oporou Famagusty, klubu útočícího na Evropskou ligu. Zařídil postup na ME, už proto je jeho absence nemyslitelná. Navíc jeho zarputilost a buldočí tah na branku jsou v týmu výjimečné.
Petr Jiráček - Od zranění v Irsku zůstává dlužen podzimní excelentní výkonnosti. Jako by nemohl nahodit motor, díky jehož výkonu s lehkostí ničil soky v Lize mistrů i na tuzemské scéně. Vypadl ze základní sestavy Wolfsburgu.
Milan Petržela - Na podzim byl pro reprezentaci živou vodou, ale momentálně šla jeho forma dolů. Jako by rychlonožkovi z Plzně došel dech. Nicméně pro kraj zálohy je pořád oživením.
Tomáš Hübschman - Poslední dva zápasy v Doněcku vynechal, ale pro reprezentaci je jistotou. Většinu kvalifikace odehrál jako defenzívní záložník, může zaskočit i na postu stopera.
Daniel Kolář - Dlouho si drží stabilní formu. Je schopný podpořit ofenzívu, odvádí čistou práci i v defenzívě. Ale i jeho trápí výpadky, nicméně může těžit ze souhry s plzeňskou „klikou“.
Václav Pilař - Kauza s neuskutečněným zimním přesunem do Wolfsburgu mu zřejmě zamotala hlavu. Formu z podzimu nachází jen v ojedinělých záblescích. Při aktuálním měření s mladíčkem Krejčím by pohořel.
ÚTOČNÍCI
Milan Baroš - Na jaře ho trápí zranění, vynechal zápasy i kvůli trestu za vyloučení. Za špatné výkony poznal i hněv fanoušků Galatasaraye, ale zůstává jedničkou ofenzívy národního mužstva.
Tomáš Pekhart - Pomohl góly i solidními výkony k záchraně Norimberku. Útočník jeho postavy je pro národní tým nepostradatelný.
Jiří Štajner - Ofenzívní hvězda Liberce. V lize vstřelil čtrnáct gólů, jeho kouzla baví tribuny a děsí soupeře. Byl by hřích jeho formy nevyužít.
David Lafata - Muž se smrtícím instinktem v pokutovém území po letech v české lize pokořil hranici dvaceti gólů. O jeho místence na šampionát nemůže být pochyb.

Reklama