Hlavní obsah

Stříbrní hoši „rezervní zdroje“ našli, třeba Kalase s Bolkem

Rovných 50 dnů zbývá do začátku fotbalového EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině. Názor Karla Poborského na nominaci záložníků jsme již přinesli, teď ještě zbývají další expertízy jeho spoluhráčů z týmu vicemistrů Evropy z roku 1996. Pavel Srníček se v anketě Sport.cz a Práva zaměřil na brankáře, Jan Suchopárek na obránce a Pavel Kuka na útočníky.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Český reprezentant do 21 let Tomáš Kalas (vpravo) bojuje o míč s Gevorgem Karapetjanem z Arménie v kvalifikaci o ME.

Článek

Pavel Srníček o brankářích: Zachovat kvalifikační trojici

„Petr Čech je neotřesitelná jednička, jasně vyčnívá. Další hvězdy jeho kalibru na hřišti nemáme. Ale co se týče dalších gólmanů, vidím problém. Nejsou dostatečně vyzkoušení. Myslím, že měli dostat více prostoru v přátelských zápasech.

Úloha dvojky náleží Jardovi Drobnému, což je správná volba. Chytá pravidelně bundesligu, nějaké starty už si za národní tým rovněž připsal, má zkušenosti. Muž na svém místě.

A třetího brankáře bych viděl v Honzovi Laštůvkovi. Je nesmysl brát mladého gólmana. Jestliže Laštůvka bude zdravý, měl by jet, protože zná atmosféru mužstva, kabiny a prošel si kvalifikací. Jde o odměnu za nevděčnou roli.

Když se totiž rozhlédnu, koho dalšího bych měl jmenovat, těžko hledám. V lize si nikdo nedrží superformu. Neexceluje dlouhodobě. Napadají mi Vaclík, Hruška, Grigar či Bičík. Jenže mají výkyvy.

Přitom se úplně zapomíná na Bolka ve slovenské Senici. Druhou sezónu je hodnocen jako nejlepší brankář tamní soutěže, ale u nás se o něm ani neuvažuje a v okruhu kandidátů pro národní mužstvo není, čemuž nerozumím."

Srníčkův verdikt: P. Čech, Drobný, Laštůvka

Jan Suchopárek o obráncích: Vzal bych také Kalase

„Těžko předpokládat, že by trenér udělal ve složení zadních řad nějaké změny, protože obránce má vyzkoušené, a vsadí tudíž na hráče, které zná a na něž spoléhal v kvalifikaci i baráži.

Má to logiku, protože obrana v těžkých zápasech obstála, což se pochopitelně odvíjelo i od kvalit brankáře Petra Čecha, který si dovede defenzívu patřičně dirigovat a usměrňovat.

Přesto bych k vyzkoušenému kádru ještě jednoho hráče doporučil – Tomáše Kalase jako perspektivního beka, podávajícího velmi dobré výkony jak v nizozemské lize v Arnhemu, tak v naší reprezentační jedenadvacítce. Do Polska zřejmě ještě nepojede, ale do budoucna by se s ním mělo rozhodně počítat. Obrana může na šampionátu vycházet ze tří jistot – Gebre Selassieho a Michala Kadlece na krajích a zkušeného Sivoka na místě stopera. Oba krajní beci jsou rychlí a dovedou se zapojovat se do ofenzívy, čímž naplňují základní premisy současného fotbalu. Otázkou ovšem je, koho postavit vedle Sivoka, protože moc hráčů na výběr není.

Hubník je sice důrazný a spolehlivý, rychlost mu ovšem chybí, což je teď v jarních zápasech bundesligy patrné, Rajnoch se mi také nezdá, protože v každém zápase se dopustil chyby, která končila gólem, a navíc je otázkou, v jaké formě se právě nachází.

Nabízí se ještě Suchý, který v ruské lize nastupuje, v posledním zápase dal dokonce gól a rychlost mu nechybí, a spolu s ním pochopitelně zmiňovaný Kalas."

Suchopárkův verdikt: Gebre Selassie, Sivok, Suchý, Kadlec, Pudil, Limberský, Kalas, Hubník

Pavel Kuka o útočnících: Žádná velká nabídka

„Pokud jde o nominaci útočníků, nevidím nikoho nového, kdo by se mohl do mužstva na poslední chvíli dostat. Mezi útočníky překvapení v konečné nominaci čekat nemůžeme.

Vycházíme-li z předpokladu, že na šampionát pojedou čtyři útočníci, není jejich vyjmenování tak složité.

Základní dvojicí jsou pro mě Baroš s Pekhartem. Tomáše jsem sledoval v televizi ve dvou posledních kolech bundesligy a moc se mi líbil. Dává góly a je na tom dobře i pohybově, což by měl přenést do nároďáku. V nominaci by asi neměl chybět Lafata jako nejlepší střelec domácí ligy. No a čtvrtým je Necid. Přiznám se, že nevím, jestli už je po dlouhém zranění úplně fit a ve formě. To však určitě manažer s lékaři sledují a posoudí.

Libereckého Štajnera neberu jako útočníka, to je podle mě záložník. Takže pak už zbývají prakticky jen Svěrkoš, pro něhož sezóna skončila, Kadlec, který na jaře pro zranění pořádně nehrál, a další mladík Chramosta. S ním se dá počítat do budoucna. Záleží jen na něm, jak ke svojí kariéře přistoupí."

Kukův verdikt: Baroš, Pekhart, Lafata, Necid

Reklama