Hlavní obsah

Češi budou v hotelu Monopol v bezpečí, omrknou i Hitlerův balkón

Praha

Brücknerova éra samot u lesa je dávno pryč. Česká fotbalová reprezentace se během červnového mistrovství Evropy ubytuje v hotelu Monopol v centru Vratislavi. Za dob „Klekí Petry“ věc nemyslitelná, navíc teď bude složitější zajistit bezpečnost národního týmu, protože nebude mít celý hotel jen pro sebe. „Problémy nebudou, zvládneme to,“ ujišťuje Martin Synecký, bezpečnostní manažer FAČR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Pilař oslavuje gól vstřelený Černé Hoře.

Článek

Strahovský „bezpečák" má napilno. Start červnového EURO 2012 se rychle blíží a logistika fungování české reprezentace musí být zajištěna do posledního detailu. Od příjezdu vlakem na první nástupiště vratislavského nádraží až po přesuny k zápasům s Ruskem, Řeckem a Polskem.

„Kdyby se mužstvo ubytovalo někde stranou jako v portugalské Penha Lonze nebo rakouském Seefeldu, byla by ostraha jednodušší. Na druhou stranu nám však odpadly přesuny do transferových hotelů před jednotlivými zápasy ve skupině, čímž mi ubyla spousta starostí," říká Martin Synecký, bezpečnostní manažer FAČR.

Češi při výběru hotelu zvažovali i samotu poblíž Jelení Hory, nedostali však garance, že nový hotel bude nachystán včas. A tak padla volba na Monopol v centru Vratislavi.

Tři patra pro český tým

„Hotel nemáme exkluzivně celý pro sebe, rezervována jsou tři patra. Nemůžeme ho tedy celý uzavřít. V provozu bude jak restaurace v přízemí, tak dvě další nahoře na terasách, kam může přijít kdokoliv z ulice na kafe. S tím nic neuděláme," líčí manažer. „Hotel nám ale vychází vstříc, spolupracovat budeme i se soukromou agenturou. Zajištění bezpečnosti mužstva v Monopolu není neřešitelné, takže si poradíme," ujišťuje Synecký.

Fasádu hotelu dodnes zdobí památný balkón, který byl postaven speciálně pro Adolfa Hitlera, aby z něj mohl kynout pochodujícím německým vojskům. Nacistický vůdce strávil během druhé světové války v Monopolu jednu noc. Pokoj, k němuž balkón přísluší, však nároďák rezervovaný nemá. Hráči budou mít místo pohnuté historie jen na očích.

Dohodli čtvrtfinále v Gdaňsku a semifinále ve Varšavě...

Synecký už také na stadiónu omrkl sektor X, který bude vyhrazen pro české fanoušky. V zápasech s Ruskem a Polskem by mělo být v hledišti kolem devíti tisíc Čechů. V duelu s Řeckem dokonce jedenáct a půl tisíc, protože krizí zmítaní Řekové odebrali jen část vstupenek a Češi jejich zbytek okamžitě vykoupili.

„Diváky udiví strmost tribun, i z nejhornější řady budou mít hřiště jako na dlani. Jen musím upozornit, že pod českým sektorem nebude žádný plot, pouze nízká zídka podobně jako třeba v pražském Edenu. V případě vniknutí na trávník bude následovat pokuta přibližně 60 tisíc korun a vyhoštění ze země," varuje Synecký.

Rosický a spol. už také mají jasno, v jakých dresech v základní skupině nastoupí. Proti Rusku celí bílí a brankář v hráškově zelené, proti Řecku celí červení a gólman ve fialové, proti Polsku pak celí červení a brankář znovu v zelené.

„Jinak jsme s Poláky dohodli, že spolu s nimi postoupíme ze druhého místa, abychom mohli hrát čtvrtfinále v Gdaňsku a semifinále ve Varšavě, což by nám nejvíc vyhovovalo," vtipkuje Synecký.

Reklama

Související témata: